Utorak, Rujan 22, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

SA SVEČANE SJEDNICE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE: ZADARSKA ŽUPANIJA JE OPRAVDALA SVOJE POSTOJANJE

AddThis Social Bookmark Button

-Zadarska županija uvjerljivo je vodeća u sektoru marikulture u Hrvatskoj. U turizmu se broj dolazaka povećao za sedam posto, dok nacionalno i županijsko gospodarstvo stagnira. Mi smo, unatoč svim teškoćama, proračunsku godinu okončali bez financijskih problema – istaknuo je zadarski župan Stipe Zrilić u srijedu u „Arsenalu“, na svečanoj sjednici Županijske skupštine održanoj u povodu proslave Dana županije, na kojoj su među ostalima gosti bili Mladen Markač i Tomislav Karamarko.

Rezimirajući proteklu godinu, župan je apostrofirao rad na četiri velika projekta - Centar novih tehnologija, Zdravstveno turistički centar Biograd na Moru, Centar planinskog turizma Sv. Brdo, te izgradnja arheološkog parka Asseria Nova, dodajući da je i projekt SPARC, Speleološki park Crnopac, u pripremi za realizaciju. Župan je proteklu godinu ocijenio „godinom rada na dokumentaciji, planovima i strategijama“.

- Zaprimili smo 54.193 zahtjeva za legalizaciju, a samo prošle godine riješeno je 18.197 predmeta. Pritisak javnosti je velik, stranke su nestrpljive, nadležno Ministarstvo također. Nastavljena je priprema dokumentacije i za podmorske tunelske mostove, kao i za Centar za gospodarenje otpadom, te sustave navodnjavanja. Uz to smo započeli aktivno sudjelovati u izradi Jadransko-jonske strategije – nabrojao je župan. 

Podsjetio je i na izgrađenih 30 kilometara plinovoda te dodjelu koncesija za osam uzgajališta školjki. Osobito se usprotivio mogućom podjelom Hrvatske na regije, što bi „negativno utjecalo na položaj Zadra i Zadarske županije u RH“.

- Sigurni smo da je Zadarska županija kao regionalna samoupravna jedinica opravdala svoje postojanje. Njena cjelovitost preduvjet je za nastavak kvalitetnog upravljanja razvojem – zaključio je župan Zrilić.

Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan, frenetično je nahvalio Zadarsku županiju.

- Zadarska županija svima u Hrvatskoj je uzor. Svi mi se ugledamo na Zadarsku županiju. Od zaostale županije pogođene ratom, ona se u deset godina razvila u županiju koja je lider u Hrvatskoj. Ulagalo se u ljude, u znanje, u razvojne agencije, gospodarstvo… Ova županija prednjači – hvalio je Tolušić.

Na svečanosti je bio i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, koji je županu i njegovim suradnicima zaželio „svako dobro u odgovornom zadatku služenja i obnašanja vlasti, te puno radnih uspjeha u neizvjesnom vremenu krize i recesije“. 

Nagrade

Nagrada za životno djelo uručena je u srijedu glazbenom pedagogu Andreju Jakušu, dok su godišnje nagrade dobili NK Polača, zadarska tvrtka „HSTEC“, Glazbena škola Blagoja Berse u Zadru, Kinološko društvo „Dalmatinski pas“, Udruga turističkih vodiča „Donat“ Zadar, Aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi Ljubač, muška klapa „Kožino“, sveučilišni profesor dr. Damir Magaš, boksač Josip Bepo Filipi, te učenik drugog razreda Gimnazije Franje Petrića u Zadru Daniel Paleka. 

U ime nagrađenih zahvalio se Andrej Jakuš, kazavši da se nagradi Zadarske županije obradovao najviše od svih priznanja koje je u životu dobio. Jakuš se zahvalio i klapi „Intrade“, KUD-u „Branimir“ iz Nina, te najzaslužnijima što je uspio odgojiti generacije tamburaša i osnovati deset orkestara: Grozdani Klarin, Ivani Burela i Mariji Dejanović.

 LADA BURČUL

Prijenos: Slobodna Dalmacija

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika