Petak, Listopad 30, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAŠKI KARNEVAL 2014. - POVORKA, PRIMOPREDAJA KLJUČEVA I ZADNJI DANI ZIMSKOG KARNEVALA

AddThis Social Bookmark Button

Maškaranom povorkom, primopredajom ključeva grada, Paškim kolom na Trgu Petra Krešimira IV. i večernjim zabavama u Drugom magazinu obilježeni su posljednji dani ovogodišnjeg Paškog zimskog karnevala. Karneval je počeo prve subote nakon Sveta Tri Kralja, a završava na Pepelnicu spaljivanjem Marka. Paški karneval je srednjovjekovna tradicija, a način održavanja karnevala se s vremenom  mijenjao. Neki dijelovi programa su izostavljeni, a neki novi su uključeni. Paški karneval je, prema zapisu iz 1846. godine, počinjao izvođenjem pučke drame „Paška robinja“  koja se u Pagu nazivala Robinja i  Robinjica.

„Paška robinja“ se izvodila na pijaci, a na kraju predstave robinja bi pobjegla i sakrlia se u neku od obližnjih kuća. Kada bi je pronašli, Trgovac bi pozvao svirače koji bi svirali kolo.

S vremenom  je „Paška robinja“ postala dio programa za vrijeme posljednjih dana karnevala. Od 1991. godine mijenja se način ispraćaja i spaljivanja Marka na mostu Katine.

Do 1991. godine, u utorak se sanduk (kavša) s Markom, donosio na večernju karnevalsku zabavu. Na Pepelnicu (Cistu sridu) su mladići i djevojke, koji su nosili fuštane i kotule, s kavšom obilazili tvrtke, gradske i državne urede i skupljali poklone (uglavnom piće). Poslije spaljivanja Marka na mostu Katine sviralo se takozvano zadnje kolo koje je uobičajeno bilo najveće na karnevalu i trajalo je duže nego što kolo inače traje. Od 1991. godine Marko se ispraća i spaljuje u tišini, bez posljednjeg kola. Paški karneval  je najduži na svijetu, a zanimljiv je i po još jednoj pojedinosti. Primopredaja ključeva, odnosno program početka karnevala, održava se ne na početku, nego na kraju karnevala.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

 

 

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika