Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U OPATIJI ĆE SE 15. OŽUJKA, U ORGANIZACIJI UDRUGE "ŠKOJ" IZ ZUBOVIĆA, ODRŽATI HUMANITARNI KONCERT "ZVUCI OTOKA PAGA"

AddThis Social Bookmark Button

Zvuci otoka Paga naziv je velikog humanitarnog koncerta koji će se održati 15. ožujka 2014. godine,  s početkom u 19.30 sati u hotelu Adriatic u Opatiji. Na koncertu će se predstaviti šest klapa s otoka Paga, pjevači autohtone „pisme nakanat“, kulturno-umjetnička društva te gosti. Sav prihod od prodanih ulaznica namijenjen je klinici za pedijatriju Dječje bolnice Kantrida u Rijeci, kao doprinos gradu u kojem žive već tri generacije Pažana.

 

Udruga “Veli škoj” iz Zubovića s otoka Paga, organizator koncerta,  s ljubavlju je okupila i ujedinila otok glazbom i klapskom “pismom” na koncertu s humanitarnom notom i velikim srcem. Na danas održanoj press konferenciji  pridružili su se svi gradonačelnici i načelnici otoka Paga, koji su podržali projekt s ciljem očuvanja tradicije i glazbene kulturne baštine otoka.

Voditelj koncerta Branko Barbir, voditelj nagrađivane klape Sol  i realizator Josip Kurilić najavili su klape koje će nastupiti na koncertu, za kojeg će se sigurno tražiti karta više. Tako će na koncertu 15. ožujka,  publika moći uživati u izvedbama poznatih skladbi klapa Peružini i Sol iz Paga, Kolanjke iz Kolana, Murtelice i Navalia iz Novalje te Povljane iz Povljane. Svi oni koji do sada nisu imali priliku, sada će moći čuti što je to autohtona pisma “nakanat” iz Novalje, Paga, Barbata i Kolana, pjesma koja se njeguje i čuva od davnina. Zvuke i običaje otoka Paga predstavit će i KUD Bartol Kašić iz Kolana, KUD Naški iz Novalje i KUD Družina iz Paga. Koncertu će se pridružiti i gosti domaćini, klapa Kamelija iz Opatije,  Luka iz Rijeke te Kala iz Crikvenice, a najavljena je i posebno atraktivna klapa iznenađenje.

Gradonačelnik Paga Željko Maržić rekao je kako je Pag otok podijeljen u dvije županije, dvije biskupije i četiri jedinice lokalne samouprave. “Stoga su ovakvi projekti koji ujedinjuju sve Pažane hvalevrijedni, i predstavljaju putokaz ka zajedničkom djelovanju, osobito u pitanju gospodarstva i turizma” - naglasio je.

S njim se slaže i gradonačelnik Novalje Ante Dabo koji je izrazio zadovoljstvo što su se svi čelni ljudi otočnih samouprava našli zajedno na jednom ovakvom projektu. “Na otoku su zapuhali novi vjetrovi. Sada svi zajedno razgovaramo i surađujemo, što je rezultiralo i konkretnim  rezultatom  - uskoro se otvara otočki LAG – lokalna akcijska grupa otoka Paga”.  Zahvalio se organizatorima koncerta i izrazio uvjerenje da će ovakvi kulturni projekti postati tradicija.

Načelnici općine Povljana Ivo Pogorilić i općine Kolan Josip Zubović  također su podržali ovaj projekt koji glazbenim pričom ujedinjuje otok, a doc.dr. Goran Palčevski, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka zahvalio se organizatorima koncerta na sredstvima koja će biti uplaćena.

Ulaznice se po popularnoj cijeni od 60 kuna nalaze u prodaji od četvrtka, 27. veljače, u Foto Reviji i knjižari Ex Libris u Rijeci  te Festivalu Opatija.

Zvuci otoka Paga jedinstven je koncert koji će sigurno okupiti brojne generacije Pažana koji žive u Rijeci i okolici, ali i brojne ljubitelje klapske pjesme.

 

 

Vanja Pletikosa

 


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika