Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U PROIZVODNIM POGONIMA PAŠKE SIRANE ZAHUKTALA SE PROIZVODNJA SKUTE KOJA SE SVAKODNEVNO ISPORUČUJE NA TRŽIŠTE

AddThis Social Bookmark Button

U vrijeme sezone mužnje ovaca, koja uobičajeno traje od siječnja do srpnja, na Pagu se proizvodi skuta, popratni proizvod u procesu pravljenja Paškog sira. Najveći proizvođač mlječnih proizvoda na Pagu je „Paška sirana“ u čijim pogonima se svakodnevno prerađuje oko pet  tisuće litara ovčjeg mlijeka. Skuta je mekani albuminijski sir izuzetnke kakvoće, pogodan za pripremanje raznih vrsta jela i slastica. U „Paškoj sirani“ procjenjuju kako će se ove godine proizvesti oko 14 tona skute.

Paški sir će se prodavati nakon sazrijevanja koje traje oko dva mjeseca, a dok Paški sir sazrije, ljubitelji mliječnih proizvoda mogu uživati u skuti koja se svakodnevno isporučuje na tržište.

 

-Počela je nova sezona mužnje i proizvodnje Paškog sira, a s tim i proizvodnja skute. Skuta pripada kategoriji mekanih sireva s rokom trajanja do deset dana. Sadrži sastojke koji pomažu imunološkom sustavu tako da je pogodna za zdravlje. To je proizvod sezonskog karaktera i proizvodi se za vrijeme mužnje i proizvodnje Paškog sira, rekla je Martina Pernar Škunca, pomoćnica direktora „Paške sirane“.

„Paška sirana“ ima stado od tri tisuće ovaca koje je najveće na Pagu. No, od njega dobiva samo 15 posto ovčjeg mlijeka potrebnog za proizvodnju Paškog sira i skute.

-Ovčje mlijeko se otkupljuje od oko dvije stotine kooperanata, ovčara s otoka Paga. Mlijeko paške ovce je osnovna sirovina za proizvodnju Paškog sira, a u tom mlijeku je i tajna Paškog sira. Naime, mlijeko paške ovce je posebno i ne može se dobiti umjetnim putem. Pag je kamenit i krševit otok s vrlo oskudnom vegetacijom punom ljekovitog i aromatičnog bilja kao što su kadulja, lavanda, kopar i ružmarin. Na to bilje bura iz mora raznosi sol. Paška ovca jede aromatičnu travu s paških pašnjaka i to je zapravo ono što mlijeko paške ovce čini posebnim u svakom smislu. Nažalost, proizvodnja Paškog sira i skute je sezonskog karaktera i mogu se proizvesti ograničene količine koje ovise o količini proizvedenog mlijeka, rekla je Martina Pernar Škunca.

Skuta je posljednjih godina izuzetno tražena i prodaju se sve proizvedene količine.

-Skuta se proizvodi samo u vrijeme mužnje ovaca i u to vrijeme ljubitelji mliječnih proizvoda mogu uživati u tom izuzetnom siru koji se često koristi za izradu slastica od kojih je najpoznatija štrudla sa skutom, rekla je Martina Pernar Škunca.

Ovce se muzu dva puta dnevno, rano ujutro i kasno poslijepodne i radnici „Paške sirane“ iz sektora „Stočarstvo“ su gotovo cijeli dan na pašnjacima. Mlijeko dovoze u pogon „Paške sirane“ gdje odmah počinje prerada. Mlijeko u „Pašku siranu“ svakodnevno donose i ovčari s cijelog otoka. Od paške ovce se dnevno dobiva od 0, 4 do 0, 6 litara mlijeka, ovisno o količini i kvaliteti trave na pašnjaku, a za proizvodnju jednog  kilograma Paškog sira potrebno je oko šest litara mlijeka.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

 


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika