Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAG: U KNEŽEVOM DVORU ODRŽANO PREDAVANJE ANTE RADONIĆA NA TEMU "ČUDESNI SVIJET DRUGIH PLANETA"

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Astronomskog kluba „Algol“ iz Paga i Centra za kulturu i informacije Pag u Kneževom dvoru je održano predavanje astronoma Ante Radonića, voditelja planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu na temu „Čudesni svijet drugih planeta“ na kojem je Radonić govorio o otkrićima planeta, značenju tih otkrića i o metologijama pronalaženja planeta. Predavača i publiku je pozdravila Ivana Portada iz Centra za kulturu koja je i predstavila predavača i njegov rad.

U publici su, među ostalima, bili gradonačelnik Paga Željko Maržić i zamjenik gradonačelnika Dario Grašo. Ante Radonić je naveo kako je posljednjih godina otkriveno oko tisuću plenata izvan sunčevog sustava u kojem se nalazi Zemlja.

 

-Za sada znamo za postojanje planeta izvan našeg sunčevog sustava, a svake godine če se otkrivati sve više planeta. No, proći će još dosta vremena prije nego se otkriju pojedinosti o planetama. Otkrivene planete se uspoređuju s planetama nešeg sunčevog sustava i kada se za otkrivenu planetu kaže kako je slična Zemlji, to znači da je slična veličinom, ali ne i na neki drugi način, rekao je Radonić.

Od nekoliko načina otkrivanja planeta Radonić je detaljno opisao dva koja se najčšeće koriste, a to su otkrivanje planeta pomoću radijalne brzine i metoda tranzita. Naveo je kako se radijalna metoda koristi tako da se u spektru zvijezde izmjere mali pomaci koji ukazuju na postojanje planeta. Metoda tranzita je promatranje sjene planeta dok planet prolazi ispred zvijezde oko koje kruži.

Nakon predavanja članovi AK „Algol“ su ugostili Antu Radonića u konobi „Bile“.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

 

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika