Srijeda, Prosinac 02, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

CENTAR ZA KULTURU I INFORMACIJE PAG RADI VREMENSKU KAPSULU: PODACI O PAGU BIT ĆE POHRANJENI NA 50 GODINA

AddThis Social Bookmark Button

Centar za kulturu i informacije Pag je pokrenuo projekt „Vremenska kapsula“ koji je dio ovogodišnjeg programa Centra. Vremenska kapsula se radi po uzoru na neke svjetske gradove, a jedan od takvih projekata je napravio i Steve Jobes u Aspenu. Cilj projekta je prikupiti predmete, fotografije, dokumente, simbolične količine paških specijaliteta, i sve to staviti u vremensku kapslu. Kapsula će se otvoriti za 50 godina, dakle 2064. godine.

Oni koji će je otvoriti, moći će sve pregledati, nadopuniti novim materijalima i ponovno zakopati na pedeset godina. U kapsulu će se postaviti popis stanovnika Grada Paga, dokumenti o izborima 2013., popis vijećnika Gradskog vijeća, imena gradonačelnika i drugih dužnosnika, popis ustanova, udruga,tvrtki, dokumentaciju o kulturnim i zabavnim događajima u Pagu, popis djece u vrtiću i osnovnoj i srednjoj školi, razni upotrebni predmeti (žlice,cjenici,računi, mobiteli,  posude i drugo). Uz to, u kapsulu će se staviti simbolična količina Paškog sira u ulju u vakumiranoj posudi, paške soli,  paškog meda od kadulje, sušene kadulje, a za one koji će otvoriti kapsulu stavit će se tradicionalna paška pića kako bi se mogli počastiti. Buduća pokoljenja Paškinja i Pažana će vjerojatno s velikim odševljenjem gledati sve što je pohranjeno u vremenskoj kapsuli, a mlade Paškinje i Pažani, koji će u ti dobra biti stariji ljudi, prisjetiti će se svojeg djetinjstva i rane mladosti. Centar za kulturu i informacije Pag poziva građane na suradnju, na prikupljanje predmeta, obiteljskih fotografija i raznih dokumenata, na prikupljanje svega što može biti zanimljivo za stavljanje u vremensku kapsulu. Predmeti će se prikupljati od 10.3. a uskoro ćemo objaviti mjesto prikupljanja i vrijeme i mjesto postavljanja kapsule.

 

Nije teško zamisliti koliko ovakav projekt može biti zanimljiv. Na primjer, da je 1964. godine zakopana ovakva kapsula, danas bi pregledavali zanimljive predmete iz tog vremena i vremena na početku stoljeća. U to vrijeme u Pagu su radili stolari, kovači, postojao jer čak i brico, ribarske gajete, sol se proizvodila na bazenima, nije bilo kafića, televizije, a u kućama su se još povremeno koristile lumace, svijeće parafinke, lojanice. U kapsuli bi bili stari telefoni, stara radija, deterđenti, i razni predmeti i dokumenti iz tog vremena.

U svijetu je tradicija stavljanja vremenskih kapsula vrlo duga, a prva je stavljena 1876. godine. U New Yorku je 1939. godine vremensku kapsulu postavio Westinghouse na Svjetskoj izložbi. Poznatije vremenske kapsule su postavljene  u Flushing Meadows Parku u New Yorku, na Američkom  Sveučilištu Oglethorpe, au Hrvatskoj je stavljena u Hvaru.

 

pag-centar.hr

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika