Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAŠKI ZIMSKI KARNEVAL 2014.: KONCERTOM GUSTAFA POČELE SU SUBOTNJE KARNEVALSKE ZABAVE U DRUGOM MAGAZINU

AddThis Social Bookmark Button

Koncertom grupe Gustafi počele su ovogodišnje subotnje karnevalske zabave u Drugom magazinu. Kao predgrupa Gustafima svirala je paška grupa „Duo kumpanji“. Produkciju koncerta je odradio TD Sound iz Paga. Na prvoj ovogodišnjoj karnevalskoj zabavi u magazinu, koji je dobro uređen, sa šatorom i grijanjem, okupio se velik broj maškaranih i nemaškaranih, a ozračje je bilo dobro, karnevalsko. Subotnje karnevalske zabave u Drugom magazinu održavaju se od 2011. godine i od tada se broj posjetitelja na takvim zabavama povećava.

U Pagu je organiziranje večernjih karnevalskih zabava i plesa u zatvorenim prostorima, obiteljskim kućama i konobama, tradicija 18. i 19. stoljeća.

 

Karnevalske zabave u obiteljskim kućama ili konobama, nazvane sociji (društvo, ekipa), održavale su se zbog odredbi Mletačke Republike, a kasnije i francuske uprave, o sigurnosti za vrijeme karnevala. Neki su, naime, zloupotrebljavali karnevalske zabave na otvorenom.

U Pagu su se, poslije Drugog svjetskog rata, prestale održavati karnevalske zabave u obiteljskim kućama. Sredinom  20. stoljeća karnevalske zabave su se počele održavati u javnim prostorima prikladnim za zabavu većeg broja ljudi. Prema zapisima, prvi karnevalski ples u javnom prostoru održan je u Vatrogasnom domu koji je tada bio na današnjem Dominikanskom trgu.

Kasnije su se subotnje karnevalske zabave održavale u prizemlju Kneževog dvora, ponekad  u zgradi stare solane, u sportskoj dvorani Doma kulture, u restoranu hotela „Bellevue“, u Vatrogasnom domu na Julovici i u hotelu „Pagus“. Karnevalske subotnje zabave u hotelu „Bellevue“ su bile najposjećenije. Na primjer, 1989. godine se, za zadnje dane karnevala, prodavalo do 1. 400 ulaznica. Na subotnje zabave u hotel „Bellevue“ su, uz Paškinje i Pažane, dolazili i ljubitelji karnevala iz Povljane, Kolana, Novalje, Barbata, Zadra, Ražanca, Miletića i mnogih drugih mjesta. U „Bellevueu“ su posljednje karnevalske zabave organizirane 1995. godine i šesnaest godina se tražio prikladan prostor. Na zimu 2011. godine je uređen Drugi magazin koji se pokazao prikladnim za održavanje subotnjih karnevalskih zabava.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

 

 

 

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika