Srijeda, Prosinac 02, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

UPRAVA RIBARSTVA: OD 1. SIJEČNJA 2015. GODINE UKIDA SE KATEGORIJA "MALI RIBOLOV", A UVODI SE KATEGORIJA "MALI OBALNI RIBOLOV"

AddThis Social Bookmark Button

Zbog usklađivanja hrvatskih propisa o ribarstvu s europskima, uvode se nova pravila o ribolovu. Iz zakona nestaje kategorija „malog ribolova“, a uvodi se kategorija „mali obalni ribolov“. Mali ribolovci su do sada smjeli mrežama i drugim ribarskim alatima dnevno loviti do pet kilograma ribe za vlastitu prehranu i za popunjavanje kućnog budžeta, što će se promijeniti. Za dobivanje dozvole za bavljenje malim obalnim ribolovom uvode se nova pravila , odnosno nove zakonske odredbe.

Uvjeti za dobivanje povlastice malog obalnog ribarenja su:

 

1. posjedovanje važećeg odobrenja za obavljanje malog ribolova,

2.ukupni dohodak ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini koji po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 50% proračunske osnovice što se dokazuje potvrdom Porezne uprave, dakle 1660 kn,

3.navršenih 60 godina života,

4.Zakon propisuje da se povlastica za mali obalni ribolov iznimno može izdati umirovljenom ovlašteniku povlastice za gospodarski ribolov,

5.sama povlastica za mali obalni ribolov nije prenosiva,

6.stručna osposobljenost za obavljanje malog obalnog ribolova prema zakonu se dokazuje uvjerenjem koje izdaje Ministarstvo na temelju Uvjerenja o stručnoj osposobljenosti za mali ribolov.

Ukidanje malog ribolova trebalo bi biti korak bliže ukidanju crnog tržišta ribe.

Uprava ribarstva, sukladno obvezama Republike Hrvatske iz pregovora u okviru Poglavlja 13. Ribarstvo prema kojima se u potpunosti ukida kategorija malog ribolova, upućuje obavijest ovlaštenicima važećih Odobrenja za mali ribolov.

1. Obavljanje malog ribolova dopušteno je fizičkim osoba temeljem važećeg Odobrenja i Potvrde o uplaćenoj naknadi za obavljanje malog ribolova za 2013. godinu ili Potvrde o pravu na obavljanje malog ribolova bez obveze plaćanje naknade za 2013. godinu do 28. veljače 2014. godine.

2. Od 1. ožujka do 31. prosinca 2014. godine mali ribolov će moći obavljati samo osobe koje posjeduju važeće Odobrenje i Potvrde o pravu na obavljanje malog ribolova bez obveze plaćanja naknade za 2014. godinu sukladno sljedećim kriterijima:
- da imaju prebivalište na otoku ili poluotoku Pelješcu;
- da u 2014. godini navršavaju 60 godina života ili su starije;
- da su ostvarile ukupan dohodak u 2013. godini koji po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 50% proračunske osnovice što se dokazuje potvrdom Porezne uprave i vlastoručno potpisanom izjavom o članovima kućanstva i ukupnim prihodima.

Od 1. siječnja 2015. godine kategorija "MALI RIBOLOV" se ukida.

3. Od 1. ožujka 2014. godine ovlaštenici važećih Odobrenja za MALI RIBOLOV moći će, uz podnošenje zahtjeva u ovoj Ispostavi, prijeći u kategoriju MALI OBALNI RIBOLOVako zadovoljavaju sljedeće kriterije:
- posjedovanje važećeg Odobrenja za obavljanje malog ribolova;
- da su ostvarile ukupan dohodak u 2013. godini koji po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 50% proračunske osnovice što se dokazuje potvrdom Porezne uprave i vlastoručno potpisanom izjavom o članovima kućanstva i ukupnim prihodima;
- da imaju navršenih 60 godina života.

 

 

Pag-Press

 


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika