Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ADVENT U PAGU: MR. DON DARIO TIČIĆ JE U KNEŽEVOM DVORU ODRŽAO PREDAVANJE O DOŠAŠĆU IZMEĐU TEOLOGIJE, LITURGIJE I PRAKSE

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, a pod pokroviteljstvom Grada Paga, u Kneževom dvoru je mr. don Dario Tičić, tajnik zadarskog nadbiskupa mons. dr. Želimra Puljića održao predavanje na temu „Došašće između teologije, liturgije i prakse". Predavanje je održano u sklopu adventskih događaja u Pagu. Nadahnuto, izuzetno jednostavno, svima razumljivo, a sve  temeljeno na dubokoj upućenosti, mr. don Dario Tičić je govorio o značenju Došašća, o raznim načinima obilježavanja Došašća te o povijesnim aspektima Božića.

Predavanje je bilo zanimljivo za vjernike, ali i za sve druge, ono je bilo poduka kakva je potrebna u dnevnom snalaženju u blagdanima koji se slave ili obilježavaju, a o čijem se značenju često ne zna dovoljno. Predavanje, kao i digresije, potvrdile su kako je mr. don Dario Tičić vrsni katolički intelektualac s čijim se navodima vjernici lako poistovjete, a koji i svima drugima, agnosticima i ateistima otvaraju širok prostor za razmišljanje. Povijesno objektivno izlaganje o nastanku Došašća i Božića, promišljanja o vremenu rođenja Isusa te mnoge druge pojedinosti, vjernike, ali i sve druge potiču na dublje sagledavanje značenja vjerskih blagdana. Predavanje mr. don Daria Tičića temeljilo se na beskompromisnoj vjeri, ali je bilo i savršeno tolerantno.

 

 

-Došašće je vrijeme od četiri tjedna, ispunjeno radosnim išćekivanjem rođendana Isusa Krista. To je ono drago vrijeme koje prethodi svetkovini Božića, nerijetko pretvoreno u bezglavu jurnjavu priprema, osobito prema svom kraju, a vrhunc takve situacije je obično na Badnjak oko podneva. Adventus, Prišašće, Došašće, Dolazak je duboko i ozbiljno vrijeme promišljanja o svom vlastitom životu u svjetlu Kristova ponovnog dolaska. Ono se izvanredno nadovezuje na sjetu mjeseca studenoga, koji je obilježen u svom startu na promišljanja o životu koji  zamire na Zemlji i o nedokučivoj stvarnosti zagrobnog života, u kojeg kao vjernici kršćani, vjerujemo, rekao je na početklu oredavbanj mr. Don ario Tiičić.

Mr. Don Dario Tičić je naveo kako je forma od četiri tjedna Došašća nastala u 7. stoljeću te kako se ono kroz vrijeme na različite načine formiralo.

-U Milanu i na području milanske nadbiskupije, odnosno na području takozvane Amnbrozijanske liturgije, Došašće započima o spomendanu Svetog Martina. To je Došašće od sedam tjedana. Kod nas na zapadu, to jest na području rimokatoličke liturgije, Došašće započima o blagdanu Svetog Andrije, apostola i traje četiri tjedna. Prva dva tjedna rezervirana su za promišljanja o onom dugom čekanju stoljeća na dolazak Mesije, to postaje vrijeme iščekivanja, obraćenja i nade. Duga stoljeća čekanja Obećanog, sažeta su u dva tjedna Došašća, rekao je mr. Don Dario Tičić.

Govoreći o Došašću u Pagu, mr. Don Dario Tičić je rekao kako je to vrijeme bilo obilježeno spomendanom Svete Lucije i redovitim pripremama za Božić.

-Branje sobine, friganje frit, kadit tamijanom od šumpreša ili važića na fildofer i cekanje kad ćemo poć u Velu crikvu na ponoćnicu, bili su udarni fenomeni Došašća na izmaku i nadolaska Porojenja Isusovog. Komina više nema, komin kao instituciju, zamijenili su primaće i dnevni boravci. Frite se frigaju kao i prije, a na ponoćnicu se, Bogu hvala, i dan danas ide u našu Velu Crikvu. Još se osjeti miris tamijana, kako po kućama, barem nekima, tako i u crkvi. Tamo smo vezani sa našim pradedima i prananama, ocima i materama, s našim malim, ali velikim Bogom i nikako drugačije. Shvatimo da je Bog ušao u našu ljudsku povijest kao Bog i kao Čovjek, sviđalo se to nekima ili ne. Došašće i Božić nisu samo ono nešto izvana. Ono iznutra dat će  smisao svemu što izvana činimo. Tako će se Božić već sada dogoditi, rekao je mr. don Dario Tičić.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika