Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

SVJETSKI USPJEH "PAŠKE SIRANE"-NA WORLD CHEESE AWARDSU U ENGLESKOJ OSVOJILA ZLATNE MEDALJE ZA SIREVE DALMATINAC I MEDITERANO

AddThis Social Bookmark Button

Na najvećem svjetskom natjecanju sireva, World Cheese Awardsu, koje je od 27. studenog do 1. prosinca 2013. godine održano u Birminghamu u Engleskoj, „Paška sirana“ je postigla svjetski uspjeh s pet osvojenih medalja u dvije kategorije ocjenjivanja. „Paška sirana“ je u jednoj  kategoriji dobila zlatnu medalju za sir Dalmatinac i za sir Mediterano, a u drugoj kategoriji je osvojila brončane medalje za Paški sir, Dalmatinac i Parenjak. Sir Dalmatinac je osvojio dvije medalje.

 

-Ove nagrade su velik uspjeh i potvrda kvalitete sireva "Paške sirane". Osvojene medalje imaju posebno značenje jer su ih dodijelili najveći svjetski stručnjaci za sireve. Posebno nam je drago što smo dobili zlatnu medalju za sireve Dalmatinac i Parenjak jer  je to za te naše proizvode velika promocija u svijetu. Raduju nas i brončane medalje za Paški sir, po kojem je „Paška sirana“ najviše poznata i za sir Parenjak, rekla je Martina Pernar Škunca, pomoćnica direktora „Paške sirane“.

 

Dalmatinac je tvrdi miješani sir koji je proizvodi miješanjem ovčjeg i kravljeg mlijeka. Blažeg je okusa, a preporuča se ljubiteljima sireva kojima je ovčji sir prepikantan. Nakon Paškog sira, Dalmatinac je najprodavaniji proizvod „Paške sirane“.

Mediterano je sir s kaduljom, biljkom koja je karakteristična za otok Pag i koja siru daje posebnu aromu.

Na Word Cheese Awardsu se natjecalo 2. 700 sireva iz 34 zemlje, a sireve je ocijenjivao stručni sud sastavljen od 220 stručnjaka iz svih dijelova svijeta. Način ocjenjivanja je potpuno objektivan jer su članovi stručnog suda dobili sireve bez etikete tako da nisu znali čiji sir ocjenjuju. Word Cheese Awards posjetilo je oko 80.000 ljubitelja sireva iz Velike Britanije, ali i iz drugih zemalja. „Paška sirana“ je najstarija sirana na Pagu i najveći je proizvođač Paškog sira, paške janjetine i paške skute. Uz Paški sir, „Paška sirana“ proizvodi i sireve Dalmatinac, Primorac, Trapist, Mediterano, Pramenko, Paprenjak i Parenjak. „Paška sirana“ ima jedan od najsuvremenijih mljekarskih proizvodnih pogona u Hrvatskoj koji je izgrađen uz pomoć sredstava iz fondova Europske unije.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika