Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

S TRIBINE NA TEMU EU FONDOVA U NOVALJI: ISKORISTITI NEŠTO OD 449, 4 MILIJARDE EURA ZA RAZVOJ I ZA ZAPOŠLJAVANJE

AddThis Social Bookmark Button

U hotelu Liburnia u Novalji održana je javna tribina na temu EU fondova. Puna dvorana dokaz je važnosti ove tematike te interesa građana Grada Novalje za mogućnosti koje im pružaju EU fondovi. Na tribini je sudjelovalo 200 građana Grada Novalje, predstavnici institucija i tvrtki, predstavnici gradske uprave, obrtnici i gosti, Stevo Žufić - Decleva Consulting, Goranka Crnković Trivić -  voditeljica Službe EU deska i internacionalnog deska Erste banke, Krševan Antun Dujmović  - Institut za razvoj i međunarodne odnose i Tito Kosty - Decleva Consulting.

 

Nakon pozdravnih riječi Borisa Šuljića, predsjednika Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Novalje Ante Daba, koji je istaknuo činjenicu da su se ulaskom u EU otvorile nove mogućnosti  financiranja i razvoja te da bi se, uz dobru pripremu u 2014.,  već 2015. godine mogli pokrenuti značajniji projekti u malom, trenutno krhkom gospodarstvu, a ne samo u javnim projektima i razvoju, za što se Grad Novalja također priprema. Govornici na tribini, redom stručnjaci iz područja EU fondova iznijeli su niz zanimljivih informacija korisnih građanima kako bi mogli prepoznati priliku i prijaviti projekt za sufinanciranje. Krševan Antun Dujmović iz Instituta za razvoj i međunarodne fondove, istaknuo je da Novalja ima veliki potencijal razvoja, a rješenje vidi u kohezijskim fondovima za manje sredine i gradove koji se prvenstveno odnose na projekte za unapređenje okoliša i prometne infrastrukture, uz EU regionalni fond te EU socijalni fond za zapošljavanje i problematiku nezaposlenosti.

Prednost je što se natječajna dokumentacija pojednostavljuje, priprema se na hrvatskom te će tako uvelike olakšati prijave. Na raspolaganju će biti 449,4 milijarde eura iz strukturnih i kohezijskih fondova, što je tri puta više nego što Hrvatska plaća kroz članarinu EU, a glavne teme budućih projekata su svakako okoliš, turizam, energetika i zapošljavanje. Puna alokacija očekuje se u 2015. godini, jer će 2014. biti godina pripreme. Okupljenima je poručio da se počnu pripremati već sada, a dao je i neke konkretne prijedloge koji mogu biti korisni za područje Grada Novalje – razvoj nautičkog turizma i agro turizma,  za zaštitu okoliša - projekt za izgradnju sustava za odvodnju otpadnih voda, a za kulturnu baštinu uređenje antičkog vodovoda. Goranka Crnković Trivić iz Erste banke informirala je sudionike tribine o ulozi banke pri apliciranju sredstava iz fondova EU, a banka na samom početku stručnim savjetom  može definirati što je realna razina zaduživanja tvrtke i kakav je povrat sredstava. Bespovratna sredstva u pravilu nisu dovoljna za realizaciju cijelog projekta, pa su stoga tu krediti banaka, garancije banke i ulagački kapitali.  Bez osiguranja novčanog tijeka projekt se neće moći provoditi, odnosno bez osiguranja predfinanciranja i unaprijed osigurane financijske konstrukcije nema realizacije projekta.  Dakle treba imati unaprijed osiguranu financijsku konstrukciju, jer se u protivnom  može desiti da se odobrena sredstva EU moraju vratiti.  I Crnković Trivić upozorila je na važnost brze i kvalitetne pripreme projekta, jer često puta kada se natječaj raspiše rok nije dovoljan za pripremu cjelokupnog projekta. Izlagači na tribini bili su i predstavnici tvrtke De Cleva, Tito Kosty i Stevo Žufić,  čija tvrtka obavlja konzalting i aktivno radi na pridobivanju sredstava iz EU fondova, te su govorili o dosadašnjim primjerima iz prakse. Također, fokusirali su se na programe EU fondova za ruralni razvoj gospodarstva, smatrajući ih velikim potencijalom razvoja poduzetništva, poljoprivrede i  turističke ponude. Nakon stručnih izlaganja u tribinu su se uključili i brojni sudionici s konkretnim pitanjima, a izlagači su im odgovorima pomogli saznati sve bitno o temi financiranja i sufinanciranja putem EU fondova. Ovakve tribine i edukacije putem stručnih predavanja raditi će se i ubuduće, a Grad Novalja trenutno educira tri svoja djelatnika koja će raditi na području EU fondova i biti od koristi za javne, ali privatne projekte malih i srednjih poduzetnika.

 

Dunja Pavešić

Emira Brkić, strategy director Libra d.o.o.

Foto: Sudionici tribine „EU fondovi u Gradu Novalji“: s desna na lijevo, Stevo Žufić - Decleva Consulting, Goranka Crnković Trivić -  voditeljica Službe EU deska i internacionalnog deska Erste banke , Krševan Antun Dujmović  - Institut za razvoj i međunarodne odnose, Tito Kosty  - Decleva Consulting

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika