Petak, Rujan 18, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U KNEŽEVOM DVORU U PAGU JE OTVORENA IZLOŽBA SLIKA I SKULPTURA IVANA MIRKOVIĆA-POČAST VELIKOM SUGRAĐANINU

AddThis Social Bookmark Button

U prigodi 120 godina od rođenja slikara i kipara Ivana Mirkovića u Kneževom dvoru u Pagu postavljena je izložba njegovih radova koje je u razdoblju od 1974. do 1984. godine poklonio Gradu Pagu. Izložbu je organizirao Centar za kulturu i informacije Pag, a pokrovitelj je Grad Pag. Popis djela s atribucijama i recenziju  izradila je Iris Slade, kustosica u Galeriji umjetnina u Splitu.

Postav izložbe i katog izradila je Ivana Portada, voditeljica organizacije programa u Centru za kulturu i informacije Pag.  Ivan Mirković rođen je u Pagu 1893., a umro je u Splitu 1988. godine.  U Pagu je završio pučku školu, a srednju školu je završio u Zadru i Splitu. Diplomirao je na likovnoj akademiji u Pragu u klasi profesora Otakara Španiela, a za vrijeme studija surađivao je i sa slikarom Vlahom Bukovcem. Na otvorenju izložbe nazočni su bili gradonačelnik Grada Paga Željko Maržić, dogradonačelnik Grada Paga Dario Grašo, predsjednik Gradskog vijeća Grada Paga Zlatko Šuljić, paški župnik don Zdenko Milić, ravnateljica Osnovne škole Jurja Dalmatinca Željka Zubović, ravnateljica Srednje škole Bartola Kašića Milena Čemeljić, ravnatelj Gradske knjižnice Pag Vlatko Majić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga Željka Miletić, ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag Dijana Vuleta, te posebna gošća povjesničarka umjetnosti Iris Slade,kustosica u Galeriji umjetnina u Splitu.

 

Na izložbi su postavljene slike rađene u tehnici ulja na lesonitu, te biste i kipovi rađeni u tehnici gipsa i patiniranog gipsa. Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Paga Željko Maržić.

„Drago mi je da je u obljetnici 120 od rođenja Ivana Mirkovića u Pagu prvi puta postavljena ovakva izložba. Njegova djela kip Jurja Dalmatinca se nalazi na Branimirovoj obali, a poprsje Bartola Kašića se nalazi na Trgu Petra Krešimira IV. i ta djela svakodnevno gledamo, a ovo je dobra prilika  da se vide i druga njegova djela. Planiramo urediti jedan poseban prostor koji će se zvati „Paška kuća“ i u tom prostoru će biti mjesta i za neka od ovdje izloženih djela“, rekao je gradonačelnik Željko Maržić.

O životu i djelu Ivana Mirkovića govorila je povjesničarka umjetnosti Iris Slade.

„Ivan Mirković je rođen u Pagu, a radni vijek je proveo u Splitu gdje je imao velik broj prijatelja, surađivao je na mnogim kulturnim projektima , bavio se kiparstvom, slikarstvom, ali je značajno da se bavio i karikaturom. Njegove karikature karakterizirao je fini humor, a radio je karikature osoba iz  javnog i kulturnog života. Djelujući gotovo sedam desetljeća, Ivan Mirković je ostavio vrijedan trag ponajprije u splitskoj modernoj umjetnosti. Svojevremeno je u značajnoj mjeri oblikovao korpus lokalne likovne produkcije, a i utjecao na ukus publike. Neka njegova antologijska djela slikarstva i kiparstva, poput zelenog Pierotta i Ružičastog Pierotta iz 1930., te portreta Tina Ujevića iz 1934. godine, predstavljaju značajna ostvarenja na nacionalnoj razini“, rekla je Iris Slade.

Kako je rečerno na otvorenju izložbe Centar za kulturu i informacije Pag je organizirao ovu izložbu kako bi se odala počast Ivanu Mirkoviću kao umjetniku i Pažaninu i u znak zahvalnosti za brojne radove koje je poklonio Gradu Pagu. Uz to izložba je organizirana kako bi se potaklo istraživanje života i djela Ivana Mirkovića i kako bi se znanstveno i stručno verificirao njegov umjetnički rad.

 

 

Centar za kulturu i informacije Pag

 

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika