Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

CATHY STRANGE, JEDNA OD NAJVEĆIH SVJETSKIH STRUČNJAKINJA ZA SIREVE: PAŠKA SIRANA JE WORLD CLASS

AddThis Social Bookmark Button

Cathy Strange, jedna od najvećih stručnjakinja za sireve u SAD, posjetila je pogon Paške sirane i razgledala proizvodni pogon, stado, pašnjake te se upoznala s načinom proizvodnje Paškog sira. Cathy Strange je članica American Cheese Society and the Cheese of Choice Coalition i Cheese Importers Association iz SAD te je članica međunarodne udruge Guilde des Fromagers de Saint-Uguzon sa sjedištem u Francuskoj.

Radi kao Global Cheese buyer u poznatom američkom maloprodajnom trgovačkom lancu Whole Foods, a dvadeset tri godine istražuje nova tržišta sira diljem svijeta. Pri ocjeni novih proizvoda najveću pažnju poklanja zdravstvenoj ispravnosti sirovine i kvaliteti proizvoda.

 

-Našu gošću smo upoznali s načinom proizvodnje sireva, a pokazali smo joj i stado Paške sirane koje ima tri tisuće ovaca i najveće je na otoku Pagu. O stadu se brine dvadeset djelatnika koji su zaposleni u Pogonu stočarstva, rekla je Martina Pernar Škunca, pomoćnica direktora Paške sirane.

Paška sirana je prije tri godine postigla velik uspjeh kada je, zahvaljujući suradnji s Michele Buster iz tvrtke Forever Cheese iz New Yorka, počela izvoziti Paški sir u SAD. Michele Buster radi na uvozu u SAD sireva s Mediterana i uglavnom je uvozila sireve iz Italije. No, nakon što je jednom posjetila otok Pag, oduševila se Paškim sirom proizvedenim u Paškoj sirani i tada je počela suradnja. Paški sir se prodaje u trgovačkom lancu Whoole Foods, jednim od najvećih u SAD. Cathy Strange je priču o Paškom siru čula od Michele Buster s kojom je došla na Pag.

-Cathy Strange je doista velika stručnjakinja za sireve. Ona je i sutkinja za ocjenjivanje sireva na raznim manifestacijama. U svojoj dugoj i bogatoj karijeri vidjela je velik broj sirana i proizvodnih pogona u cijelom svijetu, a za pogon Paške sirane je rekla kako je world class odnosno kako je svjetske klase i to je velika pohvala Paškoj sirani, rekla je Martina Pernar Škunca.

Cathy Strange je bila impresionirana modernošću, čistoćom i urednošću pogona Paške sirane te je navela kako Paška sirana može biti ponosna na kapital koji ima. Svidjela joj se i priča o otoku Pagu i paškom siru te o ovcama koje žive na škrtom tlu, a daju kvalitetno mlijeko.

-Jako smo ponosni što je Cathy Strange posjetila Pašku siranu i vidjela naš proizvodni pogon te nam čestitala i uputila nam komplimente na čistoću, urednost i modernost pogona. Zaista nam je bila čast ugostiti takvu stručnjakinju za sir i ispričati joj priču o Paškom siru. Njena posjeta i njene pohvale su još jedna potvrda kako je Paški sir svjetski brend te kako imamo na  što biti ponosni, rekla je Martina Pernar Škunca.

Paška sirana djeluje od 1946. godine i najstarija je sirana na otoku Pagu. Godišnje proizvede oko 110 tona Paškog sira te oko 250 tona drugih sireva. Uz Paški sir, Paška sirana proizvodi i sireve Trapist, Mediterano, Dalmatinac, Primorac, Pramenko, Paprenjak, Parenjak, a uz to proizvodi Pašku skutu, ribani Paški sir te pašku janjetinu. Za proizvodnju Paškog sira koristi mlijeko iz vlastitog stada,  a surađuje i  s oko 250 ovčara s otoka Paga od kojih otkupljuje mlijeko paške ovce. Paška sirana je za svoje sireve dobila brojne nagrade diljem svijeta. Najviše je nagrađivan Paški sir, ali nagrađivani su i drugi sirevi. Primjerice, 2012. godine na World Cheese Awardsu u Engleskoj sir Dalmatinac je osvojio nagradu „Best Central and Eastern European Cheese“, a sir Parenjak je osvojio brončanu medalju. Paška sirana svoje  proizvode izvozi u SAD,  Njemačku, Austriju, Sloveniju i Srbiju.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika