Nedjelja, Rujan 20, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

NOVALJA: U AKCIJI ČIŠĆENJA PODMORJA I OKOLIŠA PRIKUPLJENO I UKLONJENO 15 METARA KUBIČNIH OTPADA

AddThis Social Bookmark Button

U Novalji je održana velika poslijesezonska akcija čišćenja podmorja i okoliša pod nazivom „Novalja eko 2013“. Ova hvalevrijedna ekološka akcija u organizaciji sportskog ribolovnog društva „Luc Novalja“ i ronilačkog kluba „Dupin“ Novalja okupila je preko 120 osoba koje su dale svoj doprinos čisteći nekoliko lokacija: akvatorij Novalje, puntu Vrtića, dio plaže Zrće i podmorje Stare Novalje.

Pored članova Luca i Dupina, akciji su se priključili i volonteri iz brojnih udruga, Torcida Novalja, lovačko društvo „Jarebica“, DVD Novalja, DVD Barbati, SKD Stara Novalja, tridesetak učenika O.Š. „A.G. Matoša“ Novalja u pratnji učiteljica, TZ Novalja te SD Mornar Novalja. Podmorje je čistilo 25 ronioca u pratnji 14 barki, a osim članova RK Dupina, akciji su se priključili i klubovi iz drugih gradova: KPD Ina Kostrena, RK MAR-SUB Zagreb, SRD Uskok Senj te KPA Rabac.

 

Akciju su sponzorirali Novalis d.o.o. Novalja, auto kamp „Dražica“, plivarica „Marea“, TZ Novalja, „Arburoža“ d.o.o. , Cissa d.o.o. Novalja, Grmalj d.o.o. – plaža Planjka i Grad Novalja.

U akciji u moru i na kopnu prikupljeno je najviše plastične i staklene ambalaže, ukupno 15 kubnih metara otpada. Iz mora su izvađena i dva akumulatora, mnoštvo automobilskih guma, gumeni čamac, stare ribarske vrše te čak i jedna topovska granata preostala iz 2. Svjetskog rata, koju su odmah preuzeli i zbrinuli pripadnici Policijske postaje Novalja.

Sudionici akcije su se nakon cjelodnevnog truda navečer zasluženo odmorili na trgu Ruža vjetrova gdje je održana Otočka večer, uz klapske pjesme i domaću spizu koju su  pripemili članovi lovačkog društva Novalja. U sklopu fešte održana je i svečana dodjela zahvalnica svim sudionicima i volonterima ove eko akcije koja će svoj nastavak imati na proljeće, prije predstojeće turističke sezone.

 

Vladimir Zubković

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika