Petak, Rujan 18, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U PAGU JE ODRŽAN DVODNEVNI PROGRAM OBILJEŽAVANJA 600 GODINA OD ČUDA SVETOG KRIŽA

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu je održan dvodnevni program obilježavanja 600 godina od Čuda sv. Križa, u spomen na događaj od 23. 7. 1413. godine kada je, prema Konstitucijama paškog Kaptola, iz raspela u crkvi sv. Ante Opata potekla krv. U prigodi oblježavanja tog događaja održana je Akademija s igrokazom i svečana misa, a paškim ulicama i trgovima je prošla procesija sa sv. Križem.

Svečanostima je domaćin bio paški župnik don Zdenko Milić, a nazočni su bili zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić, tajnik nadbiskupa don Dario Tičić, nekadašnji paški župnici don Igor Ikić i don Srećko Frka Petešić te župnici otočnih župa. U programima su sudjelovali Mješoviti zbor župe Uznesenja BDM iz Paga pod vodstvom Anthonya Buljanovića, recitatori, članice i članovi KUD-a Družina, članice i članovi grupe Paška alka te brojni vjernici.

Za održavanje Akademije crkvu je osvijetlio i ozvučio „TD Sound“ iz Paga. Scenarij Akademije je izradio don Dario Tičić. Akademiju je pozdravnim riječima otvorio paški župnik don Zdenko Milić. Uz prigodne pjesme i stihove, održan je igrokaz o Čudu Svetog Križa. Akademija je počela solističkim pjevanjem 91-godišnjeg Ante Para Bošanara, najstarijeg člana crkvenog zbora, a nastavila se recitalima i igrokazom. Za vrijeme igrokaza crkveni zbor je izvodio prigodne pjesme, a prva u nizu pjesama bila je „Križu sveti“. Po dolasku križonoše i ulaska zbora sa svjećicama koje su ostavljene pred Svetim Križem, pored Križa je došla pobožna pučanka. Izdvajamo dio iz igrokaza:

-Sparnog ljeta, 23. dana mjeseca srpnja, Gospodnje godine 1413., u nevelikoj crkvi sv. Opata Antuna, oca dominikanaca, in Paghi Veteri-Križ. Pobožna duša Jelene Grubišić tražila je utjehu u molitvi pred križem. Ojađene duše, slomljena duha, tražila je pomoć pred Raspetim. U očaju bolnom, u košmaru briga, u provali suza, vapi u polutami kamene crkve. Podiže oči, od ganuća orošene i vidi-krv. Raspeti, iz drvena boka, toči krv; kao ono na Kalvariji u Jeruzalemu. „Ljudi! Čudo! Dođite vidit Isusa u krvi!“ Sva u strahu i bojazni da je ne proglase ludom, pribra se i uze pliticu u kojoj sabra dijelak od krvi što je točila. Trči, trči Jele k ancipretu Bartulu i primiceru paškomu da im reče što je vidjela. I dođoše, vidješe i povjerovaše! Sav puk u plaču i jecaju gleda to okrvavljeno propeto tijelo Njegovo, koje za nas umrije. Tako se zbilo čudo sv. Križa, što traje do dana današnjeg, jer šest stoljeća stoji tu među nama.

Dok su recitatori čitali tekst i dok je crkveni zbor pjevao pjesme, članice i članovi grupe Paška alka su izvodili igrokaz. Prikazali su dolazak pučanke Jelene, njenu molitvu, dolazak Paškinja i Pažana u crkvu sv. Ante Opata i čudo sv. Križa.

Na kraju igrokaza je rečeno:

-Stari je Pag danas pokriven izmaglicom vjekova, porušenih kuća i crkava, razorena porta i uništenih putova. Ostao je kao nijem svjedok minulih vremena. Gotovo netaknuta stoji samo Marijina crkva, dom Majke Božje od Staroga grada. Želja za boljim rodila je novim gradom! Sve propade, pa tako i crkva svetog opata Antuna u kojoj je križ čudom prokrvario. A mi, mi podigosmo novi grad; veće crkve, još bolje kuće, stasite zidine, prostrane trgove. Sa sobom smo ponijeli sve što nam je bilo najdraže. Rušili smo staro i podizali novo jer smo vjerovali u uskrslog Krista-koji umrije na križu da nam po smrti daruje život. Od redovnika i redovnica koji su kročili starim i novim gradom; benediktinki, franjevaca konventualaca, observanata – Male braće, ostadoše samo koludrice, benediktinke kao najstarija „paška fameja“. Otiđoše i oci dominikanci koji su do 1807. godine čuvali sv. Križ. Da, ponijeli smo sa sobom Križ. S njim smo prešli iz staroga u novo, iz tame u svjetlo, iz smrti u Život, za život u punini, da cijena njegove predragocjene Krvi ne bi bila uzaludna. Tako, Krist ne poprima oblik neke „priče iz davnina“ već žive i trajne prisutnosti u životnoj borbi protiv zla koje izjeda izvana i iznutra.

Na kraju igrokaza su najmlađi članovi KUD-a Družina, predvođeni svojim voditeljicama, ušli u crkvu i donijeli cvijeće koje su ostavili pred sv. Križem.

U subotu je u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja, uz nazočnost msgr. Želimira Puljića, održana svečana misa. Poslije mise je održana procesija. Na čelu procesije je bio križonoša, a pred sv. Križem su išli nadbiskup msgr. Želimir Puljić i don Srećko Frka Petešić. U pratnji sv. Križa bili su članovi KUD-a Družina u narodnim nošnjama i članovi grupe Paška alka u odorama paške gradske straže i paških alkara. Procesija je išla od crkve preko pjace, Vele ulice i rive do kule Skrivanat i nastavila se preko Vangrada i Podmira do Katina i Velom ulicom preko pjace do crkve. Put kojim je prolazila procesija bio je ukrašen stotinama lumina i svijeća, a na Podmiru i na Katinama su bila uređena i dva prigodna oltara. U procesiji je sudjelovao velik broj vjernika, a sve su s velikim zanimanjem promatrali i turisti koji su se zatekli u Pagu.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

 

 

 

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika