Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ČLANOVI UDRUGE ROGUJICA IZ PAGA SUDJELOVALI SU NA MEĐUNARODNOM SAJMU AGRO ARCA

AddThis Social Bookmark Button

Članovi Udruge uzgajivača paške ovce Rogujica iz Paga sudjelovali su na sajmu Agro Arca, međunarodnom sajmu inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji koji je održan u Biogradu. Na sajmu su sudjelovali izlagači iz svih krajeva Hrvatske, te iz Irana, Rusije, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Švedske, Slovenije i BiH.

Uz prodajno-izložbeni dio sajma, organizatori su pripremili i bogat gastronomski i zabavni program. Predstavnici udruge Rogujica na sajmu su za posjetitelje pripremali čuvenu pašku janjetinu, a predavanje o zaštiti paške janjetine kao primjeru dobre prakse održali su Dubravko Živoder iz Hrvatske poljoprivredne agencije i Ante Čemeljić, djelatnik agencije i tajnik udruge.

 

-Vjerujemo da ćemo svojim primjerom pomoći ostalima da zaštite svoje domaće tradicionalne proizvode i na taj način postanu konkurentniji na tržištu te kroz ekonomsku isplativost istih zaštititi ih od pada u zaborav, rekao je tajnik Ante Čemeljić.

Glavna tema ovogodišnje Agro Arce bila je upravo zaštita domaćih proizvoda. Tako je,  pored paške udruge Rogujica, stručnu radionicu pod nazivom Zaštita i promocija domaćih proizvoda održala Razvojna agencija Sjever – Dan uz potporu Ministarstva poduzetništva i obrta, a o svom iskustvu zaštite poljičkog soparnika govorili su i predstavnici udruge Poljički soparnik.

-Organizacijom sajma Agro Arca 2013. željeli smo pružiti mogućnost svim sudionicima da na jednom mjestu predstave svoju inovativnost i kreativnost kao i dosege u inoviranju proizvodnje i prerade hrane. Prigoda je to i poslovnim ljudima iz Hrvatske i inozemstva da se upoznaju s jednim dijelom najnovijih dostignuća u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, te s dostignućima na području ekološke i tradicionalne proizvodnje hrane, rekao je glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević.

Kako je naveo Ante Čemeljić, paška janjetina je stoljećima brend Grada Paga kao kolijevke ovčarstva na otoku Pagu te i dan danas Grad Pag prednjači u uzgoju što se vidi i u službenim podacima prema kojima se više od četrdeset posto ukupnog broja ovaca na otoku Pagu uzgaja upravo na području Grada Paga.

-Suočeni s problemom sive ekonomije, odlučili smo prije nekoliko godina u suradnji sa Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Agronomskim fakultetom iz Zagreba zaštititi stoljetni paški brend. Na taj način bar donekle ćemo spriječiti sivu ekonomiju, i ono najvažnije, našim proizvođačima osigurati bolji plasman na tržištu i postizanje bolje cijene. Nadamo se kako će ovaj naš projekt pomoći i mladim ljudima koji bi se mogli baviti ovom granom poljoprivredne proizvodnje da ostanu u Gradu Pagu i vide svoju budućnost u proizvodnji paške janjetine. Ovim putem želim najaviti jedan još veći i važniji projekt koji je logičan slijed našeg dosadašnjeg djelovanja. Vjerujemo da ćemo do kraja godine završiti ovu priču sa zaštitom i odmah pokrenuti novu koja je u pripremi, ali više o tome kada dobijemo rješenje o zaštiti, rekao je Ante Čemeljić, bacc. ing. agr., tajnik Udruge uzgajivača paške ovce Rogujica.

 

 

Pag-Press

 

 

 

 

 

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika