Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

IZ BRUXELLESA U PAG: U KNEŽEVOM DVORU POSTAVLJENA JE IZLOŽBA ALJOŠE PARA WINDOWS OF CROATIA

AddThis Social Bookmark Button

U velikoj dvorani Kneževog dvora u Pagu otvorena je izložba dizajnera i scenografa Aljoše Para pod nazivom Windows of Croatia koja je nastavak njegovog projekta Galleria Autentica. Izložba Windows of Croatia je postavljena u sklopu Paškog kulturnog ljeta kojeg organizira Centar za kulturu i informacije Pag, a  pokrovitelj je Grad Pag.

 

-Po nazivu izložbe moglo bi se pomisliti kako se radi o ponudi za računalo. No, naziv govori o deset prozora koji su postavljeni na izložbi, a kroz kojih posjetitelji vide posebnosti i  ljepote Hrvatske. Gledajući kroz prozore vidi se veliko bogatstvo Hrvatske, bogatstvo kojeg možda ni sami nismo svjesni da ga imamo. Gledajući prozore posjetitelji se upoznaju s prirodnim ljepotama, spomeničkom baštinom, s vrstama tla, s raznim drugim pojedinostima, podsjete se zaslužnih hrvatskih sportaša kao i šesnaest hrvatskih velikana. Ovom izložbom se, na jedan poseban način, spajanjem moderne tehnologije i tradicionalnih elemenata, prikazuje  Hrvatska, rekao je Aljoša Paro.

 

Izložba Windows of Croatia je prije mjesec dana bila postavljena u Bruxellesu u prigodi ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, kao dio projekta BeCROative. U Bruxellesu su izložbu pogledali članovi Europskog parlamenta, predstavnici zemalja članica Europske unije te državni dužnosnici Republike Hrvatske. Postavljanje izložbe Windows of Croatia u  Pagu je i njeno prvo predstavljanje u Hrvatskoj. U pripremi i postavljanju izložbe Aljoša Paro je imao brojne suradnike. Koautor je redatelj Denis Wohlfart, na izložbi su radili kipar Igor Lenard te video umjetnici iz Osijeka Mario Romulić i Dražen Stojčić, a sve to uz izvršnu produkciju 5/Group iz Zagreba.

Prošle godine je Aljoša Paro u Pagu postavio izložbu Galleria Autentica koju je u tjedan dana razgledalo oko deset tisuća posjetitelja.

-Potaknut dobrim prijemom kojeg je u Pagu imala moja prošlogodišnja izložba, odlučio sam postaviti i ovu izložbu. Izuzetno sam sretan i ponosan što sam, zajedno sa svojim suradnicima, dio i ovogodišnjeg Paškog kulturnog ljeta, rekao je Paro.

Kako je rekao Aljoša Paro, izložba se temelji na sjajnoj video produkciji, odnosno Timelaps kadrovima koji su sadržajno definirani za svaki prozor. Uz video efekte, izložba ima i zvučnu podlogu, a jedan od prozora ima i svoj mirisni dio. Kroz sedam prozora posjetitelji vide posebnosti Slavonije, Zagorja, Like, Istre, Dalmacije, Dubrovnika i Paga. Uz svaki prozor nalaze se tradicijski upotrebni predmeti. Od preostala tri prozora jedan posjetitelje uvodi u virtualnu vožnju kroz grad Zagreb, jedan prozor je posvećen zaslužnim hrvatskim sportašima, a jedan prozor je posvećen hrvatskim velikanima.

 


Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika