Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAŠKO KULTURNO LJETO 2013.: ODRŽAN JE TREĆI PAŠKI SREDNJOVJEKOVNI SAJAM

AddThis Social Bookmark Button

Oko tri tisuće turista pogledalo je 3. Paški srednjovjekovni sajam koji je u sobotu i nedjelju održan na Trgu Petra Krešimira IV. u Pagu. Sajam je organizirao Centar za kulturu i informacije Pag, pod pokroviteljstvom Grada Paga, a sudjelovali su članovi i članice grupe „Paška alka“ i članovi Udruge uzgajivača paške ovce „Rogujica“ iz Paga.

Na sajmu su sudjelovali i obrtnici iz cijele Hrvatske koji izrađuju replike srednjovjekovnog oruđa, oružja, obuče, odjeće i raznih predmeta od metala.

 

„Paški srednjovjekovni sajam je prikaz srednjovjekovne tradicije grada Paga,“ rekla je Ivana Portada, voditeljica organizacije programa u Centru za kulturu i informacije Pag i predsjednica udruge  „Paška alka“. „Uz to, na sajmu se okupljaju obrtnici koji njeguju tradiciju srednjeg vijeka te zabavljači koji izvode razne srednjovjekovne programe. Sajam je jedan od programa koji nas vodi konačnom cilju, a to je obnavljanje Paške alke, igre koja se u Pagu održavala stoljećima. Vjerujem kako će se u srednjovjekovne programe uključivati i obrtnici iz Paga te kako će u tome vidjeti priliku za predstavljanje svojih proizvoda. U obnavljanje srednjovjekovnih običaja Paga uloženo je  jako puno truda i zahvaljujem se članicama i članovima grupe „Paška alka“ koji pripremaju i održavaju srednjovjekovne programe. Također se zahvaljujem Gradu Pagu na potpori.“

Članovi Udruge „Paška alka“ su pred Kneževim dvorom održali turnir u streličarstvu, na kojem su sudjelovali i posjetitelji. Uslijedilo je natjecanje u obduji, igri u kojoj sudjeluju kopljanici, a meta je alka.

„Prema povijesnim dokumentima, obduja je bila neka vrsta zagrijavanja za alku,“  rekla je Ivana Portada. „U alci su sudjelovali alkari konjanici, a u obduji su sudjelovali kopljanici.“

Veliku pozornost publike privukao je dvoboj na gredi, igra u kojoj dva natjecatelja stoje na gredi i kopljem pokušavaju jedan drugog srušiti. Članovi i članice „Paške alke“ su održali i natjecanja u starim igrama te su izveli niz srednjovjekovnih i renesansnih plesova. U programu su sudjelovale i paške čipkarice jer je paška čipka nastala u srednjem vijeku. Članovi Udruge uzgajivača paške ovce „Rogujica“ su na sajam doveli ovce i ovna iz stada „Paške sirane“ te su prikazali tradicionalno ovčarsko oruđe, način obrade ovčje kože, a predsjednik udruge Ante Donadić je publici pokazao striženje ovaca.

Velika atrakcija sajma bila je klada, srednjovjekovna sprava za kažnjavanje. Udruga „Paška alka“ obnavlja srednjovjekovnu tradiciju Paga, a u srednjovjekovnim programima članovi udruge nastupaju u odorama pučanki i pučana, plemkinja i plemića, gradske straže, streličara, gradskog vijećnika, paškog alkara i dobošara. Srednjovjekovnu tradiciju Paga grupa „Paška alka“ predstavila je u brojnim programima u Pagu, Zadru i Rijeci, a nastupila je i u Slavkovu kod Brna u Češkoj.

 

 

 

 

 

Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika