Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAŠKO KULTURNO LJETO: PREDSTAVA "LUTKA" U PAGU-DORIS PINČIĆ KAO UGODNO IZNENAĐENJE

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, a u sklopu Paškog kulturnog ljeta 2013., u kuli Skrivanat je održana predstava "Lutka" autora Mile Gavrana koja se nalazi na repertoaru putujućeg kazališta Teatar Gavran. Predstavu je režirala Mladena Gavran, a igraju Doris Pinčić i Robert Kurbaša koji ulaze u red najpopularnijih glumaca u Hrvatskoj.

 

Predstava se temelji na jednostavnom i zanimljivom tekstu koji je manje komedija, a znatno više  SF drama. Ni tekst ni režija nisu Kurbaši dali dovoljno prostora za jači glumački angažman i pokazivanje svojeg glumačkog umijeća, no ipak je uvjerljivo odigrao lik ostavljenog i usamljenog muškarca. Izuzetno ugodno iznenađenje je Doris Pinčić koju publika uglavnom poznaje po naslovnoj ulozi u jednoj televizijskoj seriji. Doris Pinčić se pokazala kao iznenađujuće uvjerljiva i snalažljiva glumica koja zna izbalansirati riječi i pokrete i održavati uvjerljivim lik kojeg glumi. Njene facijalne i verbalne egzibicije nisu djelovale kruto i nesigurno kao u većine hrvatskih glumaca, pogotovo onih koji su završili Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Pinčić je publiku zadivila i kratkim, ali uvjerljivim joga-performansom. Uglavnom, Doris Pinčić se dokazala kao vrsna glumica koja može nadomjestiti nedostatak mlađih glumica na hrvatskom filmu i u hrvatskom kazalištu. Redateljica Mladena Gavran je predstavu očito pokušala prilagoditi onome čemu je predstava i  namijenjena-izvođenju u nekazališnim uvjetima, dakle turnejama. Neka redateljska rješenja su već viđena, a režija nije na razini teksta ni odličnih Kurbeše i Pinčić i stoga je i najslabija karika predstave. Bez obzira na to, „Lutka“ je vrlo zanimljiva predstava koju treba pogledati. Radnja se temelji na zanimljivom konceptu. Nakon prekida sedmogodišnje ljubavne veze, muškarac je kupio Stelu, lutku- androida koja ima samo jedan zadatak i program- usrećiti i zadovoljiti muškarca.

U početku se sve temelji na seksu, no razvojem radnje, seks postaje manje važan, a reda se niz drugih pitanja, kao što je iskren razgovor, uvažavanje međusobnih želja i  potreba, te određivanja konačnog cilja ljubavne veze, a to je brak, stvaranje obitelji i zajedničkog doma. Provodeći vrijeme s androidom Stelom, muškarac uviđa kako pogrešni stavovi vode pogrešnim postupcima, a pogrešni postupci vode udaljavanju žene i muškarca i prekidu. Izvlačeći pouke iz veze s lutkom, muškarac shvaća svoje pogreške i  vraća se Mariji, izgubljenoj ljubavi.

 


Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika