Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PROGRAM "PAŠKA ULICA PRIJE STO GODINA" POGLEDALO OKO TRI TISUĆE TURISTA: DIVILI SE STARIM OBIČAJIMA, OVNU I OVČARIMA

AddThis Social Bookmark Button

Oko tri tisuće turista je s velikim zanimanjem pogledalo program „Paška ulica prije sto godina“ kojeg su izveli članovi grupe "Paška alka", a pridružili su im se članovi Udruge uzgajivača paške ovce "Rogujica" iz Paga, "Paška sirana" i pjevači paških pučkih napjeva. Program je održan u Veloj ulici i u Kneževoj ulici u staroj jezgri grada Paga.

 

Program je održan u sklopu manifestacije "Paško kulturno ljeto". Organizator je Centar za kulturu i informacije Pag, a pokrovitelj je Grad Pag. Članice „Paške alke“ su nosile fuštane i pokazivale kako se nekada prala i sušila odjeća i kako se igrala tombola. Članovi „Paške alke“ su nosili terliše, radnu odjeću težaka, ribara i ovčara i pokazivali su kako su se nekada popravljale ribarske mreže, kako su se oknitale boce i kako se pretakalo vino. Mlađi članovi „Paške alke“ su pokazivali kako su se igrale stare igre, trija i škrije.

Čipkarica Jasna Magaš, učiteljica čipkarstva u Čipkarskoj sekciji Osnovne škole Jurja Dalmatinca, je sa svojim učenicama šila čipku i posjetiteljima davala besplatnu poduku u šivanju.

Članovi udruge „Rogujica“ su posjetiteljima priredili posebno iznenađenje. Pokazali su postupak proizvodnje Paškog sira i skute. Članica udruge „Rogujica“ Vera Sabalić je skuhala ovčje mlijeko, sirila ga, miješala, napravila je sir i stavila ga u kalup, a napravila je i skutu. Ivana Sabalić je usitnjavala sol i pripremila salamuru u koju je stavljen mladi sir.

„Prikaz proizvodnje Paškog sira je svima bio zanimljiv,“ rekla je Vera Sabalić. „To je bilo nešto novo. Posjetitelji su sve pažljivo pratili, a mi smo im objašnjavali svaki postupak, od kuhanja mlijeka, sirenja i pravljenja sira i skute.“

Skuta je stavljena u gazu i obješena na vješalice od grana koje su napravili članovi udruge „Rogujica“. Paški sir dozrijeva oko četrdeset dana i posjetiteljima nije bilo moguće ponuditi tek napravljen sir. Zbog toga se dijelio već gotov sir kojeg je proizvela „Paška sirana“.

„Jako je lijepo što je Centar za kulturu organizirao ovaj program,“ rekla je Martina Pernar, pomoćnica direktora „Paške sirane“. „Sve što se ovdje događa je vrlo zanimljivo, a posebno mi je drago što su ove godine u program uključeni i proizvođači paškog sira, ovčari, koji sir rade u manjim količinama u ovčarskim kućicama na pašnjacima i „Paška sirana“ kao najveći proizvođač Paškog sira. Doista je bilo zanimljivo vidjeti naše ovčare koji su ambijent ovčarskih kućica prenijeli na pašku ulicu.“

U izradi Paškog sira sudjelovao je i Ante Čemeljić, tajnik Udruge „Rogujica“.

„Paški sir i paška ovca su brendovi Paga,“ rekao je Čemeljić. „Posjetitelji su vidjeli način proizvodnje Paškog sira i vjerujem kako im je to bilo zanimljivo. Paška ovca je mala i daje malo mlijeka, a o količini mlijeka ovisi i količina proizvodnje Paškog sira. Za proizvodnju jednog kilograma Paškog sira potrebno je oko šest litara mlijeka. Nekada se od ovaca dobivalo manje mlijeka nego danas, a proizvodnja mlijeka je povećana korištenjem savjeta stručnjaka o načinu čuvanja i hranjenja ovaca.“

Ovčar Tonči Sabalić je sa svojeg pašnjaka donio ovna Jeru koji je izazvao veliku pažnju posjetitelja. Uz ovna se fotografiralo oko tri tisuće turista, a on je strpljivo pozirao. Nisu mu smetali bljeskovi fotoaparata ni dodiri odraslih i djece. Tonči Sabalić je donio i brdske puževe koji su ispečeni na gradelama, a napravio je i kruh pod pekom. Puževi su dijeljeni posjetiteljima.

Program je pogledao i gradonačelnik Paga Željko Maržić.

„Ovakvim programom se strancima pokazuje kako se nekada živjelo u Pagu,“ rekao je gradonačelnik Maržić. „Drago mi je što je dio programa posvećen proizvodnji Paškog sira. Paški sir je jedna od posebnosti Paga, ono po čemu je Pag poznat. Mnogi znaju za Paški sir, ali mislim kako je malo onih koji su imali priliku vidjeti način na koji se sir proizvodi. “

Pag se, programom „Paška ulica prije sto godina“ vratio u vrijeme kada u kućama i na ulicama nije bilo električne rasvjete i kada u kućanstvima nije bilo raznih pomagala. U to su se vrijeme mnogi poslovi obavljali na ulicama, a na ulicama su se ljudi družili i zabavljali.

 

 

 

 

 

Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika