Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

DOGAĐAJI: UZ PRIGODNU SVEČANOST OTVORENA JE MANIFESTACIJA PAŠKO KULTURNO LJETO 2013.

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, u Kneževom dvoru u Pagu je održano svečano otvaranje „Paškog kulturnog ljeta“ koje će trajati do 9. rujna. Na svečanom otvorenju su, uz posjetitelje, nazočni bili gradski vijećnici, predsjednik Gradskog vijeća Paga Zlatko Šuljić, gradonačelnik Paga Željko Maržić i župan Stipe Zrilić.

 

Manifestaciju „Paško kulturno ljeto“ otvorio je gradonačelnik Željko Maržić. Uvodni program je održan na Branimirovoj obali gdje su nastupile članice Sinko kluba „Labudet“ iz Solina koje su izvele sinkronizirani ples u moru te članice mlađe i starije skupina Plesne udruge Kissa.

Nakon svečanog otvorenja „Paškog kulturnog ljeta“ u atriju Kneževog dvora je održan koncert pijanista Matije Dedića i pjevačice Ivane Husar, a u velikoj dvorani Kneževog dvora je otvorena izložba fotografija o projektu „Paška ulica prije sto godina“. Na otvorenju izložbe sudjelovali su članovi i članice Udruge „Paška alka“ koji su nosili fuštane i trliše te prikazivali pojedinost života u Pagu na početku 20. stoljeća. Na svečanom otvorenju predstavljen je program „Paškog kulturnog ljeta“. Svake srijede do 1. rujna održavat će se program „Srdele na gradele“ uz dalmatinsku glazbu i u autohtonoj paškoj konobi s brojnim etno elementima.

U ponedjeljak, 1. srpnja u Starom gradu će se održati Smotra klapa otoka Paga, a 10. srpnja će članovi i članice Udruge „Paška alka“ u Veloj ulici i u Kneževoj ulici izvesti program „Paška ulica prije sto godina“ koji će se ponoviti 7. kolovoza. U subotu, 20. Srpnja članovi i članice Udruge „Paška alka“ će na Trgu Petra Krešimira IV. održati turnir u starim paškim igrama, turnir u streličarstvu i prikazati srednjovjekovne obrte.

Članice i članovi KUD-a „Družina“ će u nedjelju 14. srpnja na Trgu Petra Krešimira IV. izvesti paške pučke napjeve, tanac po starinski, tanac po paški, Pašku robinju i Paško kolo. U četvrtak 25. srpnja u kuli Skrivanat će se održati Dječji karneval na kojem će nastupiti Dječji zbor „Vijolice“. U ponedjeljak, 29. srpnja u pašku luku će uploviti Brod kulture-brod knjižara i tom prigodom će se održati kazališne predstave za djecu i odrasle i druženje s književnicima. Od 1. do 14. kolovoza održat će se „PagArtFestival“ na kojem se nastupiti pijanist Lovro Pogorelić, violinist Nikita Borisoglebski, violinistica Marija Tepljakova, violončelist Felix Korobov, gitarist Krešimir Bedek, “Brahms trio“ i Andrej Gridčuk, pijanist Axel Lenarduzzi, gitarist Ivor Hrvatić i književnik Zvonimir Balog.

U subotu, 3. i u nedjelju 4. kolovoza na Trgu Petra Krešimira IV. i uz luku Mandrač će se održati program pod nazivom Paški srednjovjekovni sajam  na kojem će članovi i članice Udruge Paška alka izvesti prikaz turnira u streličarstvu, turnira u starim paškim igrama, prikaz srednovjekovnih odora i običaja, srednjovjekovni i renesansni ples, prikaz srednjovjekovnih obrta i izradu srednjovjekovnog nakita. Na Paškom srednjovjekovnom sajmu će nastupiti i gosti, Koprivnički mušketiri i haramija i Udruga Anno Domini  koja se bavi obnavljanjem srednjovjekovnih obrta. U kuli Skrivanat će se održati ljetne radionice.

Od 16. do 23. srpnja održat će se Ljetna škola plesa za djecu i mlade koju će voditi Plesna udruga Kissa, a od 2. do 6. kolovoza održat će se Ljetna škola Cheerleading i Pom-pon plesa koju će voditi Plesni klub Lana. Od 10. do 17. kolovoza održat će se radionica kazališne improvizacije koju će voditi dramaturginja Tena Bošnjaković. U Kneževom dvoru će se održati izložbe slika i fotografija, a izlagat će Josip Portada, Jelica Batić, Hrvoje Magaš, Marija Omazić, Blagoje Pešić, Senka Radić, Aljoša Paro, Aldo Meštrović, članovi i članice Foto kluba Pag, a održat će se i izložba „In memoriam-Boris Guina“.

U Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja, u četvrtak 18. srpnja održat će se koncert kasne renesansne glazbe „Oculi tui Deus“. U srijedu, 24. srpnja u atriju Kneževog dvora održat će se koncert tria „Osor“, a u utorak 13. kolovoza na Trgu Petra Krešimira IV. održat će se koncert Dječjeg zbora „Vijolice“. U kuli Skrivanat će se u petak 19. srpnja održati kazališna predstava „Lutka“ teatra „Gavran“, a u nedjelju 18. kolovoza će se održati predstava Kazališta lutaka Zadar „Psić koji nije znao lajati“. U četvrtak 22. Kolovoza u kuli Skrivanat članovi i članice KUD-a „Družina“ će održati Dječju etno večer. Organizator „Paškog kulturnog ljeta“ je Centar za kulturu i informacije Pag, a pokrovitelj je Grad Pag.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika