Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PRIJE 23 GODINE JE UTEMELJEN CENTAR ZA KULTURU-PRVA INSTITUCIJA U PAGU KOJA JE OBJEDINJAVALA BROJNE DJELATNOSTI U KULTURI I MEDIJIMA

AddThis Social Bookmark Button

Prije 23 godine utemeljen je Centar za kulturu "Marko Lauro Ruić", prva institucija u kulturi u Pagu koja je objedinjavala brojne djelatnosti s područja kulture, paške tradicije i medija. Osnivačka skupština Centra za kulturu "Marko Lauro Ruić" održana je u nekadašnjoj Maloj vijećnici u sjedištu gradske uprave Paga na Branimirovoj obali.

 

Inicijator osnivanja Centra za kulturu „Marko Lauro Ruić“ bio je Josip Portada, mr. iur., novinar i publicist, koji je izabran za ravnatelja Centra. Sjedište Centra bilo je u nekadašnjem uredskom prostoru Doma kulture na Goliji. Na utemeljenju Centra za kulturu počelo se raditi u veljači 1989. godine, a uvjeti za početak djelovanja Centra ostvarili su se nakon parlamentarnih izbora 1990. godine kada je zamisao o Centru za kulturu podržao prof. Miran Ivanišević, tadašnji predsjednik Skupštine Općine Pag. Centar za kulturu „Marko Lauro Ruić“ je bio organizator, suorganizator i pokrovitelj brojnih kulturnih manifestacija u Pagu, a uspostavljao je poslovne i prijateljske veze s raznim institucijama u kulturi u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu te je ugostio brojne kulturne djelatnike, glazbenike, pisce, likovne umjetnike i druge koji su se svojim radom predstavili u Pagu.

Centar za kulturu „Marko Lauro Ruić“ je pokrenuo, u Pagu u to vrijeme posve zamrlu, izdavačku djelatnost, prikupljanje i izlaganje starih fotografija Paga, prikupljanje arhivske građe u gradu i otoku Pagu, izradu komercijalnih fotografskih i grafičkih radova s tematikom prošlosti Paga. Centar za kulturu „Marko Lauro Ruić“ je sudjelovao u osnivanju „Naše Vile“, prve novine u povijesti Paga s uredništvom u Pagu koja je bilježila događaje s cijelog otoka. Ravnatelj Centra Josip Portada je imenovan glavnim i odgovornim urednikom „Naše Vile“.

Centar za kulturu  „Marko Lauro Ruić“ je osnivač Radio postaje Pag, odnosno tvrtke „Ragan“ u sklopu koje je djelovala radijska postaja. Centar je 1991. godine bio jedan od inicijatora proslave obljetnice 340. godina od smrti Bartola Kašića te inicijator proslave 550. godišnjice utemeljenja novog grada Paga. Centar za kulturu „Marko Lauro Ruić“ je bio nositelj projekta izrade grba, zastave i gonfalona Grada Paga. U Centru je izrađen nacrt grba Grada Paga, a po tom nacrtu grb je izradio akademski slikar Ivan Zelić. Centar je radio i na obnovi drugih, tradicionalnih, obilježja Paga. Inicirao je povratak starih naziva pojedinih područja, zgrada i spomenika kulture. Među ostalim, tražila se promjena naziva Gradska kula u kulu Skrivanat, Gradskog mosta u most Katine, Gradske plaže u plažu Prosika, Gradskog parka u park Golija… Centar za kulturu „Marko Lauro Ruić“ je sudjelovao u organiziranju Paškog karnevala.

Centar za kulturu „Marko Lauro Ruić“ je sudjelovao u organiziranju proslave Vele Gospe 1990. godine kada su Pag posjetili gotovo svi članovi Vlade, brojni saborski zastupnici, te kada je predsjednik SO Pag prof. Miran Ivanišević od Sabora Republike Hrvatske zatražio da se Velika Gospa proglasi državnim blagdanom. U programu Centra za kulturu „Marko Lauro Ruić“ bilo je osnivanje televizijskog studija u Pagu, uređenje Gradskog muzeja, izrada i postavljanje poprsja zaslužnih Pažana koji su svojim radom ostavili značajan trag u prošlosti Paga, izdavanje knjiga Marka Laura Ruića i Bartola Kašića, izrada skulptura koje je Pagu poklonio kipar Ivan Mirković i njihovo postavljanje uz park na Goliji. No, ti projekti se nisu ostvarili jer je Centar za kulturu „Marko Lauro Ruić“ djelovao kao udruga građana i nije imao dovoljno sredstava. Centar za kulturu „Marko Lauro Ruić“ je dao velik doprinos u drugačijem vrednovanju paške prošlosti, paške kulturne baštine, povijesnih dokumenata i posebice u stvaranju medija, kvalitetnijem medijskom praćenju kulturnih događaja i boljem medijskom eksponiranju Paga. Centar za kulturu „Marko Lauro Ruić“ je prestao djelovati 1993. godine. Nakon toga je utemeljen Centar za kulturu i informacije Pag, kao gradska institucija koja dobiva sredstva iz proračuna.

 

 

Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika