Četvrtak, Prosinac 03, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PROLJETNO TRČANJE OTOKOM: MARATONAC ACHIM HERTRICH IZ INGOLSTADTA U NJEMAČKOJ NA PAGU SE PRIPREMA ZA UTRKE

AddThis Social Bookmark Button

Nijemac Achim Hertrich, četrdeset četverogodišnji diplomirani ekonomist iz Ingolstadta, već godinama dolazi na Pag , ali ne samo kako bi uživao u otočnim plažama i u sunčanju, nego kako bi trčao. Hertrich je, naime, maratonac i na Pag dolazi u svibnju i lipnju jer su u to vrijeme dobri uvjete za trčanje i za pripreme za maratonske utrke.

Trči s neobičnom lakoćom. Nakon što pretrči dvadesetak kilometara sjedne i priča bez ikakvog znaka umora.

 

-Kada sam prvi puta došao na Pag vidio sam staze i ceste kojima su se turisti šetali ili vozili biciklima. Probao sam tim stazama i cestama trčati i shvatio sam kako su jako dobre. Od tada u Pag dolazim prije turističke sezone. Za vrijeme turističke sezone u Pagu je jako puno turista, a ne mogu trčati kada su velike gužve na cestama. U proljeće je u Pagu najljepše, odgovara mi temperatura zraka jer nije prevruće, a krajolik je jako lijep i trčanje je užitak, rekao je Hertrich.

Hertrich je do 1998. godine igrao nogomet, a 1999. godine je počeo trčati polumataron i maraton. Prvi puta se natjecao 1999. godine na polumaratonu u Konstanzu kod Bodenseea i dionicu od 21, 1 kilometar je prešao za 1 sat i 45 minuta. Iste godine je sudjelovao i na polumaratonskoj utrci u Ingolstadtu.

-Od tada svake godine sudjelujem u polumaratonskim utrkama u Ingolstadu koje se održavaju u travnju. U proljeće se održavaju utrke u Augsburgu, Munchenu i Regensburgu i ako imam vremena, sudjelujem i na tim utrkama, rekao je Hertrich.

Hertrichov najbolji rezultat u polumaratonu je 1:27:58. Na maratonu je prvi puta sudjelovao 2010. godine u Munchenu i dionicu od 42, 2 kilometra je prešao za 3 sata i 59 minuta. Ove godine je u maratonskoj utrci u Hamburgu postigao vrijeme od 3:49:37.

-Nisam opterećen rezultatom nego trčim jer to volim. Za mene je trčanje opuštanje i odmor od posla i obaveza. Tako je i dok boravim u Pagu. Trčim svakog dana. Ne smeta mi ako puše vjetar ili ako je oblačno. Takvo vrijeme mi je najdraže jer nije previše vruće, rekao je Hertrich.

Za trčanje mu treba posebna, lagana odjeća, dobra sportska obuća i boca vode koju nosi u ruci. Najčešće trči makadamskom cestom od Paga preko Starog grada do Gorice, ali trči i drugim stazama i otočnim cestama. Na maratonu trči 42 kilometra, a na pripremama mora s lakoćom trčati barem deset kilometara više. To je gotovo duljina otoka Paga. Do sada je Achim Hertrich dužinu Paga pretrčao stotinjak puta i vjerojatno je jedini turist na Pagu koji je sve otočne ljepote upoznao trčeći.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika