Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PRIOPĆENJE PAŠKE STRANKE PAG O KANALU GRAD PAG-KOŠLJUN

AddThis Social Bookmark Button

Središnji odbor Paške stranke izrazio je zadovoljstvo svojim dosadašnjim aktivnostima vezanim uz projekt izgradnje kanala Pag-Košljun.

Paška stranka je prva i jedina politička stranka koja je do sada organizirala javnu tribinu za građane i uputila svoje očitovanje i primjedbe koje su prihvaćene i uvrštene u upute Ministarstva zaštite okoliša o obuhvatu i sadržaju Studije utjecaja na okoliš. S obzirom na značaj i ozbiljnost navedenog projekta i nadalje namjeravamo ozbiljno pratiti svaki korak u njegovoj realizaciji i adekvatno reagirati shodno stručnim analizama, izbjegavajući jeftino političko poentiranje.

 

U ovom trentku namjeravamo dodatno aktualizirati neke pojedinosti oko ovog projekta na Gradskom vijeću i u javnosti. U sklopu projekta predviđeno je da se nasipanjem mora, južno od nasipa na magistralnoj cesti prema Novalji, stvore, pretpostavljamo, nove građevinske zone. Svoje rezerve vezane uz spomenuto nasipavanje izrazili smo u elaboratu poslanom nadležnom Ministarstvu. Međutim, bez obzira na rezultate Studije, netko bi već danas morao znati kakva izgradnja je predviđena na tom izuzetno osjetljivom području, kao i odgovor na pitanje je li to građevinsko područje bio kompromis investitoru, čime su predodređeni i vlasnik i namjena prostora. Isto tako cijeli projekt bi trebao odrediti lokaciju marine za prihvat brodova što je nadležnost lokalne samouprave nevezano uz studiju. Netko bi morao predvidjeti njenu lokaciju bez obzira na rezultate Studije.

Posebna priča je Ugovor s tvrtkom „Moreuz d.o.o.“, kao i aneks navedenog Ugovora koji se iznenada pojavio u javnosti. Ugovor je sklopila sadašnja Gradska uprava na samom početku mandata koji je započeo smjenom bivšeg Gradonačelnika Andreje Bukše, temeljem Zaključka Poglavarstva na samom kraju njegovog mandata. Naš stav je da ovo nije naslijeđena obveza koju je ova Gradska uprava dužna ispoštovati, kako je bilo u jednom trenutku rečeno, budući je zaključak Poglavarstva jednostrani akt podložan promjenama. Naš izričiti stav je da navedeni Ugovor zahtijeva stručnu ekspertizu nekoliko odvjetničkih ureda jer netransparentno definira prava i obveze Ugovornih strana, a tretira čak tri teme: izradu Studije utjecaja na okoliš, izradu DPU i financiranje pripreme građevinskog zemljišta. Potrebno je dakle definirati i decidirano odgovoriti na nekoliko pitanja: je li Ugovorom indirektno prejudiciran investitor ili izvođač radova ili je Ugovorom možda prejudiciran i cijeli projekt.

Obzirom na opseg i značaj ovog projekta, kako u financijskom tako i u smislu zahvata u prostoru te svih mogućih utjecaja na okoliš i život naših ljudi, smatramo da bi trebalo puno ozbiljnije pristupiti ovom problemu sa što većim konsenzusom i apsolutnom transparentnošću u radu. Vrijednost cijelog projekta mjeri se stotinama milijuna eura te bi se trebale ishodovati valjane i čvrste garancije da se projekt može izvesti do kraja. Prije navedenih garancija trebalo bi ispitati bonitet, kredibilitet i reference investitora, kako bi zatvorili prostor svim mogućim aferama kojih smo, nažalost, imali i previše i zbog kojih danas itekako zaostajemo u dinamici razvoja u odnosu na naše susjedne općine i gradove. U suprotnom trošimo vrijeme i energiju na posve iracionalne stvari s vrlo upitnom svrhovitošću.

Predsjednik: Igor Karavanić

NOVI LIST

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika