Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U BENEDIKTINSKOM SAMOSTANU SV. MARGARITE U PAGU POSTAVLJENA JE IZLOŽBA "SEDAM STOLJEĆA BENEDIKTINKI U PAGU"

AddThis Social Bookmark Button

U Benediktinskom samostanu Sv. Margarite u Pagu otvorena je izložba "Sedam stoljeća benediktinki u Pagu" na kojoj su prvi puta javnosti prikazani iznimno vrijedni predmeti koji se čuvaju u samostanskoj riznici. To je početak rada benediktinki na otvaranju muzeja s raznim predmetima i dokumentima od povijesne važnosti za Pag.

Na izložbi su, među ostalim, izloženi Relikvijar sv. Trna koji se u samostanu nalazi od 1435. godine, ophodni križ iz 13. stoljeća, zlatni Bahtijarij Sv. Klare, slika "Dolazak Hrvata na Jadran", rad hrvatskog slikara Bele Čikoša Sesije, nakit kojeg su samostanu darivale paške plemkinje kada su polagale redovnički zavjet, svijećnjaci, kaleži, staro crkveno ruho, kipovi te drugi predmeti izuzetno velike vrijednosti. Izložbu je otvorila Časna majka M. Bernardica Badurina koja je rekla kako će se 2018. godine navršiti sedamsto godina neprekinutog postajanja samostana Sv. Margarite u Pagu. U okviru petogodišnje priprave za proslavu obljetnice izložba "Sedam stoljeća benediktinki u Pagu" kratki je presjek života i rada paških koludrica. Na izložbi je povijest otoka i mjesta Paga ispričana u tihom molitvenom ozračju, predmetima koji svjedoče o vrijednom radu benediktinki, o tradiciji šivanja čipke, izrade baškotina, raznih peciva i drugih predmeta. To su niti koje tkaju vezu između Pažana i njihovih koludrica.

Kako je rečeno na otvorenju izložbe, u prostoru u kojem vjera životu daje smisao, plod je nastanak i čuvanje umjetničkih djela. Benediktinski samostan Sv. Margarite utemeljili su 1318. godine Juran i Milica Pogančić, a u samostan su ušle tri redovnice. Sve tri su se zvale Marija. Pažani su se 18. rujna 1474. godine, predvođeni svojim knezom, preselili iz starog u novi grad Pag. Redovnice Sv. Margarite su ostale u napuštenom, starom Pagu, jer njihov samostan u novom Pagu nije bio dovršen. U novi samostan benediktinke su se iz Starog grada preselile 13. travnja 1485. godine. Poslije polaganja redovničkih zavjeta sestre su mogle osnivati nove samostane.

Paške koludrice su osnovale dvije zajednice. Na Rabu su 1576. godine osnovale Samostan sv. Justine koji je prestao s radom 1809. godine, za vrijeme francuske okupacije i na Hvaru 1664. godine koji i danas postoji i u kojem se izrađuje čipka od agave. I paška i hvarska čipka su na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne baštine. U Benediktinskom samostanu Sv. Margarite je 15. kolovoza 2008. godine ponovno počelo organizirano poučavanje šivanja paške čipke. Učiteljica u novoj školi je Urica Orlić, najpoznatija paška čipkarica. Tako su začetnice paške čipke sačuvale petstoljetni kontinuitet šivanja čipke. Danas u samostanu čipku šivaju tri sestre, Rozarija Gligora, Placida Sikirić i Gabrijela Perinović. Prošlost Benediktinskog samostana Sv. Margarite je izuzetno bogata. U Benediktinskom samostanu Sv. Margarite počela se izrađivati paška čipka, benediktinke su u Pagu otvorile prvu školu za djevojčice u kojoj se, uz čitanje i pisanje, podučavalo čipkarstvo, a utemeljile su i prvi dječji vrtić u Pagu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata su surađivale s Crvenim križem i pomagale siromašnima, a za vrijeme Domovinskog rata su, u suradnji s Caritasom, dijelile humanitarnu pomoć.

 

 

 

Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika