Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

OBNAVLJANJE TRADICIJE I STARIH OBIČAJA: U PAGU JE ODRŽAN PROGRAM "PAŠKA ULICA PRIJE STO GODINA"

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, a pod pokroviteljstvom Grada Paga, u Pagu je održan program pod nazivom "Paška ulica prije sto godina" kojim se obnavljaju i prikazuju neki stari običaji Paga. U programu su sudjelovale članice i članovi grupe „Paška alka“ i polaznice Čipkarske sekcije Osnovne škole Jurja Dalmatinca. Djevojke su nosile fuštane, tradicionalnu žensku odjeću, a mladići su nosili terliše, radna odijela težaka i ribara. Posjetiteljima je prikazano kako su se nekada popravljale ribarske mreže i razni alati, kako se kartalo, igralo tombolu, pjevalo pučke napjeve, kako se prala odjeća i kako se stavljala na sušenje. Polaznice Čipkarske sekcije Osnovne škole Jurja Dalmatinca koje podučava čipkarica Jasna Magaš su šivale čipku. Među polaznicama bila je i najmlađa paška čipkarica i najmlađa sudionica programa, sedmogodišnja Ivana Maržić koja ide u prvi razred.

-Ivana je počela učiti šivanje čipke na početku školske godine i vrlo je marljiva. Napravila je dvije čipke, a treću završava. To je veliki uspjeh i sigurna sam kako će jednom biti jako dobra čipkarica, rekla je Jasna Magaš.

Učenica Ivana je rekla kako se čipku može naučiti šivati samo ako se puno radi.

-Radim dva sata tjedno s učiteljicom, a često šijem i kod kuće. Bolje mi je raditi s učiteljicom nego sama jer učiteljica stalno gleda što radim i ispravi me ako pogriješim, rekla je Ivana Maržić.

Učiteljica čipke Jasna Magaš je za vrijeme programa „Paška ulica prije sto godina“ šivala čipku i pomagala i drugim učenicama.

-Za vrijeme programa šijemo čipku, nosimo fuštane i sjedimo na malim stolicama, a navečer upalimo svijeće i petrolejke. Na taj način posjetitelji mogu doživjeti kako su nekada radile paške čipkarice. Često su šivale noću ili pred zoru dok nije bilo danjeg svjetla i koristile su svijeće i petrolejke. Nisu imale dovoljno rasvjete i bilo im je teško, ali su šivale lijepe čipke, rekla je Jasna Magaš.

Program „Paška ulica prije sto godina“ prvi puta je izveden na ljeto prošle godine i pogledalo ga je nekoliko tisuća turista. Ove godine je program proširen raznim starim igrama, a nabavljene su bačve, stolice, razne posude i alati što je postalo dio scenografije.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika