Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ODRŽANA MANIFESTACIJA "KUŽINA OTOKA PAGA" NA KOJOJ SU PRIKAZANA BROJNA IZVORNA JELA I PIĆA S OTOKA PAGA

AddThis Social Bookmark Button

Na Branimirovoj obali u Pagu održana je manifestacija pod nazivom "Kužina otoka Paga" na kojoj su prikazana brojna jela pripravljena od otočnih namirnica i izvorna otočna pića. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Paga Ante Fabijanić koji je rekao kako je Pag poznat po svojim brendovima, po vrhunskim proizvodima koji su ga proslavili.

 

Na manifestaciji „Kužina otoka Paga“ jela i pića su izložili konoba „Bodulo“, bistro „Uhlinac“, UO „Diogen“, hotel „Pagus“, restoran „Na Tale“ iz Paga, UO „Šimuni“ iz Šimuna, konoba „Đardin“ iz Kolana i „Dina“ iz Dinjiške. Štand su postavili Centar za kulturu i Grad Pag i „Paška sirana“. Manifestaciju je uljepšao nastup članica i članova grupe „Paška alka“ koji su izveli dva renesansna plesa, članice i članovi KUD-a „Družina“ koji su, uz pratnju mišnjica, izveli stare paške plesove i paška grupa „Duo kumpanji“. Na štandu Centra za kulturu i Grada Paga posjetiteljima su se dijelili baškotini, pandešpanj, kolacići i razni kolači proizvedeni u Benediktinskom samostanu Sv. Margarite, pekarski proizvodi pekarnice „Vodice“, med, smokve, domaće vino, Paška travarica, Paški prošek i rožoj. Zanimljivo je bilo na štandu restorana „Na Tale“ na kojem je prvi puta javnosti prikazano nekoliko jela iz knjige „Paška kuharica: okusi starog vijeka“ s receptima za jela kakva su se u srednjem vijeku i u renesansi pripremala u Pagu. Kuharicu su izradile Branka Sabalić i Ivana Portada.

 

-Posjetitelji su izuzetno dobro prihvatili stara jela kakva su se prije nekoliko stoljeća pripremala u Pagu, od kojih su mnoga zaboravljena. Obogaćivanje jelovnika u restoranima na otoku Pagu sa srednjovjekovnim i renesansnim jelima može biti vrlo zanimljiv način turističke promidžbe Paga, rekla je Branka Sabalić.

Branka Sabalić i Ivana Portada su, u starim zapisima, pronašle brojne recepte i u restoranu „Na Tale“ su dugo radile na pripremi jela.

-Mnogo toga smo, pripremajući jela, morale naučiti. U srednjem vijeku i renesansi jela su se pravila drugačije nego danas i trebalo je dugo raditi kako bi se pronašli pravi omjeri osnovnih namirnica i začina. Za pripremu jela su se često koristili med, papar, vino i šafran. Neke kombinacije namirnica su danas pomalo neobične, jer se često koristio med, papar, vino i šafran, ali svi koji su probali obnovljena srednjovjekovna i renesansna jela su bili vrlo zadovoljni, rekla je Branka Sabalić.

Zanimljivo je bilo i na štandu „Paške sirane“ na kojem su se dijelili razni sirevi, a Dubravko Vitlov, čokolatijer iz Zadra je radio razne kombinacije sira s čokoladom. Manifestacija je imala natjecateljski karakter, a pobijedio je restoran „Bodulo“ iz Paga.

 

 

 

 

Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika