Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ŽUPANIJSKA UPRAVA ZA CESTE ULOŽIT ĆE TRI MILIJUNA KUNA U OBNOVU ULICE MATE ŠAVRA

AddThis Social Bookmark Button

Županijska uprava za ceste Zadar uložit će tri milijuna kuna u obnovu Ulice Mate Šavra u Pagu, odnosno 420 metara dugačkog nasipa koji spaja srednjovjekovnu jezgru Paga s Lokunjom i Prosikom. Nasip je izgrađen za potrebe solane, a kada ga je solana prestala koristiti, postao je jedna od najvažnijih prometnica u Pagu. U posljednjih pedesetak godina na nasipu je izvedeno nekoliko manjih radova kako bi se spriječilo njegovo urušavanje, no urušavanje se nastavilo i u Županijskoj upravi za ceste je procijenjeno kako nasip treba potpuno rekonstruirati. Na nasipu su provedeni pripremni radovi, a tvrtka „Via Factum“ iz Zadra je izradila projekt rekonstrukcije. Radovi će biti završeni do početka turističke sezone.

-Na nasipu su provedena istraživanja na temelju kojih je izrađen projekt. Nasip je važna prometnica u Pagu i rekonstrukcijom će se omogućiti bolje i sigurnije prometovanje vozila i kretanje pješaka, rekao je Mile Fabijan, ravnatelj Županijske uprave za ceste.

Ulicom Mate Šavra promet se odvija jednosmjerno, a pješačkog prolaza gotovo i nema. Na većem dijelu ulice, odnosno nasipa, nema zaštitne ograde, a dio  potpornih zidova je urušen.

-Na nasipu će se obnoviti sve. Popravit će se potporni zidovi, postavit će se zaštitna ograda, skinut će se stari asfaltni sloj i stavit će se novi i nasip će nakon rekonstrukcije postati sigurna prometnica, rekao je Mile Fabijan.

Ulica Mate Šavra obnovit će se u suradnji s Gradom Pagom.

-Zahvalni smo Županijskim cestama što je pokrenut ovaj veliki projekt koji je najveći zahvat u održavanju i obnovi prometnica u Pagu u posljednjih dvadesetak godina. Rekonstrukcija Ulice Mate Šavra potrebna je iz više razloga. Najvažnija je sigurnost prometovanja vozila i kretanja pješaka, ali uz to, proširit će se postojeći prolazi za more tako da će protok mora biti brži, što će spriječiti taloženje mulja na južnom dijelu Paške uvale. Ulica će, nakon rekonstrukcije dobiti ljepši i primjereniji izgled, a i to je važno jer se nalazi na vrlo prometnom dijelu Paga, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika