Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

SVEČANOM SJEDNICOM ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE OBILJEŽENA JE 20 OBLJETNICA UTEMELJENJA ZADARSKE ŽUPANIJE

AddThis Social Bookmark Button

U Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održana je svečana sjednica Županijske skupštine kojom je obilježena dvadeseta obljetnica utemeljenja Zadarske županije. Na sjednici su, uz domaćine, bili brojni gosti, predstavnici gradova iz Češke i Slovačke te general Ante Gotovina. Na sjednici su podijeljene godišnje nagrade Zadarske županije.

Nagrade su dobili Udruga inovatora Zadarske županije, Gradska glazba Pag, Maraska d.d. - Zadar, klapa Donat, Strukovna škola Vice Vlatkovića, Udruga Nada, Udruga za organizaciju natjecanja orača Zadarske županije, Udruga hrvatskih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, KUD „Sv. Kata" – Zemunik i Centar za pomoć i njegu sv. Ante - Benkovac. U zabavnom programu sudjelovali su Gradska glazbe Pag, grupa „Paška alka“ koja radi na obnavljanju srednjovjekovnih običaja Paga, KUD Sveta Kata, klapa „Donat“ i Mladen Grdović.

 

„Zadarska županija nastala je u godini koja je počela akcijom „Maslenica“. Danas, dvadeset godina poslije, Županija je na pragu nove razvojne faze, ulazak Hrvatske u Europsku uniju pred nas je stavio nove i drugačije zadaće. Pokrenuli smo pripremu projekata za natječaje za sredstva iz europskih fondova za Centar novih tehnologija, Zdravstveno-turistički centar Biograd, Centar planinskog turizma Sveto brdo te Arheološki park Asseria nova. Uz postojeću Razvojnu agenciju osnovana je i Agencija za ruralni razvoj AGRRA, jer je ruralni prostor najveći razvojni potencijal naše županije,“ rekao je zadarski župan Stipe Zrilić.

Župan Zrilić je naveo kako je cilj osnivanja Plavo-zelenog centra povećanje konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora, s posebnim naglaskom na preradu ribe i voća. Naveo je kako je u tijeku izrada izmjena i dopuna prostornog plana županije, kao i provedba velikog projekta plinofikacije.

„Turizam je naša značajna gospodarska grana. Turistička sezona 2012. godine bila je iznimno uspješna, zabilježeno je sedam posto više dolazaka nego godinu ranije. Poseban udio u sve duljoj turističkoj sezoni imaju nautičari te niskotarifni avio-prijevoznici, predvođeni Ryanairom,“ rekao je župan Zrilić.

Predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar je rekao kako je Zadarska županija jedna od najpoželjnijih destinacija za život u Hrvatskoj te je naveo kako se ne smije dozvoliti prekrajanje županijskih granica.

„Svi oni koji zagovaraju dokidanje sadašnjeg ustroja u najmanju ruku ne žele ravnomjeran razvoj županije, ne žele da i mali mogu samostalno odlučivati o svom razvoju, žele zaustaviti razvoj ove županije i grada, a i cijele države. Mi im odavde poručujemo: No pasaran,“ - rekao  je Željko Lončar.

 

 

 

 

 

Josip Portada/Pag-Press

Foto: CZKII Pag

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika