Petak, Rujan 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

OBILNE KIŠE, ODRONI I KLIZIŠTA TLA: OZNAKA 15. MERIDIJANA JE U OPASNOSTI OD URUŠAVANJA

AddThis Social Bookmark Button

Na obalnom dijelu Paške uvale, kao i na brdskim područjima na gotovo cijelom otoku, zbog dugotrajnog kišnog razdoblja i obilnih kiša, pojavili su se odroni i klizišta tla što bi moglo promijeniti konfiguraciju terena, a vlasnicima zemljišta prouzročiti velike probleme. Mnogi građani su posljednjih dana gradili potporne zidove uz svoje parcele.

 

Neki su, gradnjom kamenih zidova, osiguravali rubove dvorišta od urušavanja. Zbog klizanja tla u opasnosti je oznaka 15. meridijana na zapadnom dijelu Paške uvale.

Uz oznaku meridijana prošle godine se napravila zmijolika raspuklina koja se ove godine raširila, tlo se spustilo u smjeru mora, sljedeći prirodni pad, odnosno postojeću kosinu. Nažalost, nigdje u blizini nema prometne oznake o klizanju tla tako da su neki stranci s vozilima upali u udubinu i zbog toga su imali velikih problema. Klizanje tla oko oznake meridijana se nastavlja i ako se nešto ne napravi i oznaka bi se mogla urušiti. Kritično je i na nekim dijelovima Bošane i Dubrave, gdje se tlo urušilo na plaže. To se u manjem dijelu dogodilo i prošle godine, no ove godine su posljedice urušavanja teže jer su neke plaže potpuno nestale. Odroni i klizišta pojavili su se na području Svetog Marka i Svete Marije, na području Slane, Velikog zatona, Bašace, Kotice, Velog boka, ali i na središnjem dijelu otoka. Makadamska cesta Pag-Košljun je ozbiljno oštećena i mnogi ovčari koji su tom cestom redovito odlazili na pašnjake, koriste znatno dužu, ali sigurniju, asfaltiranu cestu.

Gotovo je neprohodna i makadamska cesta od skretanja prema Košljunu do Gorice. Voda koja se slijeva s brda zaustavlja se uz cestu i potkopava je jer ispod ceste nema cijevi kroz koje bi se voda mogla slijevat u more, odnosno u solanski kanal. Odrona i klizišta ima na gotovo cijelom otoku. Urušili su se mnogi vinogradi, a štete od odrona i klizanja tla ima i na mnogim poljima. Obilne i dugotrajne kiše napravile su goleme štete koje će na svojim zemljištima morati sanirati vlasnici zemljišta. No, pitanje je tko će spasiti oznaku 15. meridijana, tko će popraviti makadamske ceste i odrone i klizišta uz plaže?

 

 

 

 

Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika