Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U SKLOPU ŽUPANIJSKIH DANA U ZADRU JE PREDSTAVLJEN PROJEKT "PAG-SREDNJOVJEKOVNI GRAD"

AddThis Social Bookmark Button

Paški plemići i plemkinje, pučani i pučanke, streličari i alkari prošetali su u subotu ujutro gradom, na opće oduševljene Zadrana, ali i grupa turista koje su se zatekle na Narodnom trgu. Srednjovjekovni Pažani u Zadar su stigli u sklopu obilježavanja Županijskih dana i predstavljanja projekta "Pag - srednjovjekovni grad." Projekt je započeo prošle godine obnovom i šivanjem odjeće i odora te srednjovjekovnim sajmom.

Prije prezentacije starih igara i plesova u Kneževoj palači otvorena je istoimena izložba fotografija na kojoj su prikazani prizori prve faze projekta započetog prošle godine.

- Želja nam je Zadru predstaviti naš projekt "Pag - srednjovjekovni grad" u sklopu kojeg smo oživjeli srednjovjekovni sajam i tržnicu što je vidljivo na izloženim fotografijama. U sklopu sajma prezentirana su stara jela, a od ove godine u drugoj fazi projekta uključili smo i renesansni ples, za sada jedan pučki i jedan plemićki, te igre, poput paške alke koja se igrala do sredine 18. stoljeća na glavnom trgu, ali i druge na koje smo naišli u starim zapisima. Tu je i turnir u streličarstvu u koji će se moći uključiti i gosti, a priprema se i klada, pojasnila je i najavila Ivana Portada, iz Centra za kulturu Paga. Sve ovo mladi će Pažani i Pažanke predstaviti i u jeku turističke sezone i tako upotpuniti turističku ponudu.

Paški srednji vijek u Zadru su predstavljali mahom mladi, a Portada je istaknula kako su bili iznenađeni velikim interesom i angažmanom mladih za ovaj projekt te njihovom ljubavi za povijest Paga. Nakon otvorenja izložbe fotografija u Kneževoj palači u Gradskoj loži prezentirane stare igre - obduja, igra slična paškoj alci te svinjarka, igra koja se igrala krpenom loptom. Posjetiteljima su podijelili i pandešpanj i baškotine, vrste srednjovjekovnih kolača koje rade benediktinke iz Samostana sv. Margarite u Pagu pa su posjetitelji gledajući  prezentaciju igara i plesova uživali i u svevremenim slasticama.

 

 

 

 

Zadarski list

Fotografije: CZKII Pag

 

 

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika