Petak, Rujan 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

RAT ŽIVACA IZMEĐU KORISNIKA KOMUNALNIH USLUGA I KOMUNALNOG DRUŠTVA PAG

AddThis Social Bookmark Button

Počeo je rat živaca između korisnika komunalnih usluga i Komunalnog društva Pag koje u skladu sa Zakonom o otpadu, provodi novi sustav zbrinjavanja kućnog otpada. Kontejneri su maknuti, a na mjestima na kojima su se nalazili pojavile su hrpe vreća za smeće koje su ponegdje doslovno prekrile prometnice i trebalo je intervenirati kako bi se omogućilo kretanje vozila. U tom ratu živaca pitanje je tko će prvi popustiti, građani i vikendaši koji bi trebali početi odlagati otpad u odgovarajućim vrećicama ili komunalci koji bi trebali pokupiti i vrećice koje nemaju logo. U Komunalnog društvu kažu kako su u dilemi što napraviti jer ako odvezu vrećice koje nemaju njihov logo tada će se nastaviti nepropisno odlaganje otpada, a ako ih ne pokupe, hrpe smeća će se povećavati. U rješavanju problema komunalci očekuju pomoć komunalnog redarstva.

Nismo nadležni za kažnjavanje onih koji nepropisno odlažu otpad i zbog toga smatramo kako bi se komunalno redarstvo trebalo više angažirati u rješavanju ovog problema,“ kažu u Komunalnom društvu Pag.

Komunalno društvo Pag je, upravo kako bi se smanjili računi promijenilo prvu varijantu obračuna po kojoj je u cijenu odvoza otpada bio uračunat fiksni dio prema volumenu objekta i svaki odvoz, a u to su se morale kupovati vrećice s logom Komunalnog društva. Po novom sistemu plaća se samo fiksni dio i vrećice. Odvoz je izbačen iz obračuna cijene. Kako bi se dodatno smanjila cijena komunalnih usluga, smanjena je i cijena vrećica od tri na 1, 70 kuna.

Smatramo kako povećanje troškova odvoženje komunalnog otpada nije toliko veliko, ali samo je manji dio građana kupio vrećice i problem još nije riješen,“ kažu u Komunalnom društvu. „Međutim, građani bi trebali shvatiti kako je novi sistem znatno bolji jer sada mogu posebno odlagati plastični, stakleni i papirnati otpad, a posebno kućni otpad pa je sve puno lakše, a ukupno gledajući, otpada je manje.“

Komunalno društvo je uložilo velika sredstva u pripremu uvođenja novog sustava odvoza otpada. Primjerice, nabavljen je novi računalni sustav pomoću kojeg se evidentira svako pražnjenje posuda koje se koriste izvan stare gradske jezgre, a velika su sredstva uložena i u sanaciju odlagališta otpada.

Građani mogu i sami vidjeti kako na odlagalištu više nema zapaljenja otpada kao što je bilo nekada i više nema neugodnog dima koji je dolazio do kuća, ali da bi cijeli sistem funkcionirao građani bi trebali prihvatiti novi sistem koji se radi u skladu sa zakonom,“ kažu u Komunalnog društvu Pag.

No, ovo što se dogodilo za vrijeme i nakon Prvosvibanjskih blagdana mogao bi biti samo uvod u nešto puno gore. Ljeti u Pagu boravi oko tri tisuće vikendaša, a većina njih ionako izbjegava plaćanje komunalnih usluga. Kako sve njih navesti na poštivanje novih propisa o zbrinjavaju otpada? U Komunalnom društvu smatraju kako bi se sve trebalo dobro pripremiti kako se neugodne slike hrpi smeća, kakve su nastale nakon Prvosvibanjskih blagdana, ne bi ponavljale za vrijeme turističke sezone. Tada smeće neće biti samo estetski problem, nego i sanitarni. Na visokom temperaturama zraka organski otpad će trunuti i zbog toga bi otpad mogao postati opasan. Komunalci su popustili, smanjili su cijene odvoza otpada, smanjili su cijene vrećica i sada su na potezu korisnici komunalnih usluga, građani i vikendaši.

PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika