Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

VELIKO OTKRIĆE KOD VLAŠIĆA NA PAGU: NA VELIKOM SIKAVCU PRONAĐENA BIZANTSKA UTVRDA IZ 6. STOLJEĆA

AddThis Social Bookmark Button

Na otočiću Veliki Sikavac kod Vlašića na Pagu pronađena je bizantska utvrda iz 6. stoljeća sa šest kula, dvadeset prolaza, trideset sedam objekata  i dva centralna prostora (trga). Unutar utvrde nalazio se pravi mali grad. Objekti unutar utvrde su služili za razne namjene, za stanovanje, za neke vrste obrta i kao skladišta.

Površina utvrde je oko 5000 m 2. Istraživanja na Velikom Sikavcu vode dr. sc. Smiljan Glušćević iz Arheološkog muzeja u Zadru i dr. Darja Grosman s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, a u istraživanjima sudjeluju studenti s Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani. U Vlašićima je održana prezentacija dosadašnjih istraživanja na kojoj su, uz arheologe i studente, nazočni bili mještani Vlašića i drugih mjesta na Pagu te Slavko Žunić, predsjednik MO Vlašići i Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga.

 

-Darja Grosman je jesenas napravila aerosnimke na kojima su bili vidljivi zidina i dijelovi crkvice, a zeleni dijelovi na snimkama su dali naslutiti da postoje manji prostori unutar velike građevine. Suhozidi koje se sada nalaze na Sikavcu napravljeni su u novije doba za potrebe ovčarstva, a rađeni su od kamena sa stare građevine, rekao je dr. sc. Smiljan Gluščević.

Glušćević je rekao kako su arheolozi na Sikavcu raščišćavali kamenje kako bi se pronašli temelji zidova.

-Pored bizantske utvrde nalazi se crkvica koja je izgrađena kasnije od utvrde. Radi se o jednobrodnoj crkvici s vidljivim zidovima apside koja je mogla biti izgrađena u razdoblju od 10. do 15. stoljeća. Izvan zidova crkve pronađen je i polukružni zid koji bi mogao biti temelj neke građevine koja je prethodila crkvici, rekao je Gluščević.

Gluščević je naveo kako je na Velikom Sikavcu pronađena kremena alatka iz starijeg kamenog doba, ali kako se nalazila na površini ne može se utvrditi zašto se ondje nalazila. Pronađen je komadić rimskog stakla, ali također na površini i tek dublji slojevi mogu potvrditi kontinuitet života  na lokalitetu Veliki Sikavac. Pronađeni su komadi keramike, kupe kanalice i dijelovi posuđa te dijelovi keramičkih amfora koji  potječu iz sredine 6. stoljeća.

-To je vrijeme bizantskog cara Justinijana koji je želio bolje zaštititi jadranski trgovački put i počeo je graditi utvrde. To je vrijeme prodora Slavena i Avara. Pretpostavka je da je utvrda na Velikom Sikavcu bila jedna u nizu utvrda koje su čuvale plovni put koji je vodio iz Podvelebitskog kanala. U prvom tisućljeću prije Krista utvrda je bila Ljubačka gradina, zatim bizantska utvrda na Velikom Sikavcu, a oko 1600. godine to je bila Fortica. Oko crkvice su pronađeni ulomci zdjele s glazurom koji mogu datirati od 15. do 18 stoljeća. Dakle, utvrda je izgrađena u 6. stoljeću, a moguće je da je na tom području postojala i ranija gradina, a neki život se održavao sve do 17. ili 18. stoljeća, rekao je Gluščević.

Na Velikom Sikavcu se nalazi jezero s bočatom vodom, a na dijelu gdje se jezero spaja s morem nalazi se umjetno napravljen prag. Pretpostavlja se da je prag izgrađen kako bi jezero štitilo od prodora mora. Dosadašnjim istraživanjem je očišćeno 40 posto lokaliteta, a na lokalitetu bi se moglo raditi najmanje deset godina kako bi se do kraja istražio.

-Mogu reći da se  radi o najvećem nalazu na Jadranskoj obali u zadnje vrijeme, rekao je Gluščević.

Gluščević se zahvalio gradonačelniku Paga Anti Fabijaniću koji je prepoznao vrijednost lokaliteta i omogućio financijsku potporu za arheološko istraživanje.

-Molim mještane da kada pronađu nešto od starine tijekom radova ili znaju za neke lokalitete neka nam jave kako bismo pronalazak izmjerili i fotografirali, jer je to naša zajednička baština, rekao je Gluščević.

Gluščević je naveo kako na području Vlašića ima dosta arheoloških lokaliteta i spomenika. Nedaleko od Velikog Sikavca nalazi se sunčanik izgrađen oko 1900. godine kojeg bi trebalo obnoviti. Pored crkve Sv. Jerolima iz 13. stoljeća u centru Vlašića nalazi se rimski kamen, vjerojatno donesen s drugog lokaliteta, te jedan zid i apsida u temeljima koji pripadaju ranokršćanskoj crkvi. Gradina između Vlašića i Smokvice je iz doba Liburna, prije 3.000 godina. Soline  u Vlašićima su iz 13. stoljeća. Ispod gomila u polju se često nalaze grobovi Liburna koji su pokopavani u skvrčenom položaju, a grobovi su pokriveni s četiri kamene ploče.

-Napravljen je prvi veliki korak u istraživanju na području Vlašića. Grad Pag će nastaviti podupirati ova vrijedna istraživanja, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

Slavko Žunić, predsjednik MO Vlašići je naveo kako su istraživanja važna za turizam i za stanovništvo Vlašića.

-Istraživanja će se provoditi kroz idućih deset do dvadeset godina i to će biti vrlo privlačno za turiste i razvijat će se turizam. Razvojem turizma otvarat će se radna mjesta i mladi ljudi će imati veću mogućnost za posao i više će ih ostajati živjeti u Vlašićima, rekao je Slavko Žunić.


Josip Portada/Pag-Press

 

 

 

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika