Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PROJEKTI NA OTOKU: U POVLJANI ĆE SE IZGRADITI LUKA ZA JAVNI PROMET I MARINA SA 200 VEZOVA

AddThis Social Bookmark Button

Otok Pag se nalazi na prometnom nautičkom pravcu, ali od toga ima malo koristi jer na otoku postoji samo jedna marina, marina „Šimuni“ u Šimunima. No, uskoro će se marina izgraditi i u Povljani. Županijska skupština je donijela Odluku o javnom prikupljanju ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru za izgradnju marine u Povljani.

U sklopu marine izgradit će se i benzinska crpka.

 

-Izgradnja marine bit će velik poticaj za razvoj turizma u Povljani jer će se značajno povećati broj dolazaka gostiju. S povećanjem brojem gostiju razvijat će se ugostiteljstvo, ali i razne druge uslužne djelatnosti kojih u Povljani trenutno nema. U Povljani je, kao i u mnogim mjestima na otocima, velik problem iseljavanje mladih koji odlaze jer nemaju gdje raditi. Zbog toga je posebno važno što će se u marini otvoriti određen broj radnih mjesta, rekao je Ivica Pogorilić, načelnik Općine Povljana.

Marina u Povljani imat će 200 vezova, a koncesija će se najvjerojatnije dati na dvadeset godina. U obrazloženu „Odluke o javnom prikupljanju ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke nautičkog turizma-marine Povljana s benzinskom crpkom“ navodi se kako je podnositelj pisma inicijative za pokretanje postupka davanje koncesije tvrtka Marina Povljana, d.o.o. iz Pule. Navodi se i kako je za izgradnju marine ishođena lokacijska dozvola, a Povjerenstvo za granice pomorskog dobra je izradilo Prijedlog granice lučkog područja kojeg je uputilo Povjerenstvu za granice Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Prije davanja koncesije potrebno je utvrditi granicu pomorskog dobra i provesti je u zemljišnim knjigama, a nakon toga će se obavijest o namjeri davanja koncesije objaviti u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske. Ivica Pogorilić navodi kako će se u Povljani, uz marinu, urediti i luka za javni promet i vezovi za plovila domaćeg stanovništva.

-Izgradnjom luke za javni promet u Povljanu će moći pristajati putnički brodovi, a to će omogućiti bolju prometnu povezanost Povljane s Dalmacijom i Kvarnerom. To će imati posebno značenje ljeti jer mnogi turisti putuju brodovima. Uz marinu i luku za javni promet, uredit će se vezovi za plovila domaćeg stanovništva, rekao je Pogorilić.


Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika