Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

VRIJEME I PROMJENE: OVČARSTVO NA OTOKU PAGU DOŽIVLJAVA PROCVAT, A MEĐU OVČARIMA JE SVE VIŠE MLADIH

AddThis Social Bookmark Button

Na otoku Pagu ima oko trideset pet tisuća ovaca i oko dvije tisuće ovčara što je protivno predviđanjima iz osamdesetih godina prošlog stoljeća kada se smatralo kako će, zbog visoke starosne dobi tadašnjih ovčara, na Pagu ovčarstvo nestati. Dogodilo se suprotno. Na Pagu se dogodila renesansa, pravi procvat ovčarstva.

Svake godine se povećava broj ovčara. Stručnjaci za gospodarstvo kažu kako to nije čudno jer se proizvodnja razvija tamo gdje postoji zajamčeni otkup. Na Pagu postoje četiri sirane koje od ovčara otkupljuju ovčje mlijeko, a neke otkupljuju i janjetinu. Dobro organiziran otkup potakao je razvoj ovčarstva i na otoku nema metra četvornog neiskorištenih pašnjaka. Ovčari, uz pašnjake koje imaju u svojem vlasništvu, u zakup uzimaju pašnjake od onih koji se ne bave ovčarstvom. Ovčarstvom se sve više bave mladi i prosječna životna dob ovčara je u posljednjih petnaestak godina znatno snižena. Mnogi mladi iz ovčarskih obitelji, koji su tražili posao izvan Paga, vratili su se i počeli su se baviti ovčarstvom. Neki su odustali od studija zbog ovčarstva. Do prije desetak godina ovčarstvom su se bavili isključivo članovi starih ovčarskih obitelji jer su te obitelji imale pašnjake. No, danas se ovčarstvom bave i mnogi mladi koji ne potječu iz ovčarskih obitelji. Sedamnaestogodišnji Toni Paro je jedan od mnogih mladih Pažana koji stječe znanje i iskustvo kako bi se jednog dana počeo baviti ovčarstvom. Na pašnjake je počeo odlaziti s četrnaest godina i sve što zna naučio je od svojeg oca. Od davnina na Pagu vrijedi pravilo kako mladi moraju proći višegodišnju obuku prije nego se počnu samostalno baviti ovčarstvom.

 

„Pomažem ocu i učim,“ kaže Toni Paro. „Na pašnjacima uvijek ima posla, ali najviše posla ima u vrijeme mužnje, klanja janjadi i spremanja sijena i ocu pomažem u tim poslovima.“

Toni Paro radi s ocem na pašnjaku i ljeti. Ljeti nema mužnje ni klanja ovaca, ali se ovcama na pašnjake donosi hrana i voda. Sve su to pripreme za početak ozbiljnog bavljenja ovčarstvom, a ozbiljno bavljenje ovčarstvom je prije svega mužnja.

„Mužnjom se bavi moj otac,“ kaže Toni Paro. „Dosta toga sam naučio o ovčarstvu, znam obavljati većinu poslova, ali mužnjom ću se početi baviti za godinu ili dvije.“

Svaki posao u ovčarstvu je važan, ali mužnja, koja traje od siječnja do srpnja, je najvažniji i najodgovorniji posao. Ovce se muzu dva puta dnevno, ujutro i poslijepodne i dok traje mužnja ovčari nemaju slobodnih dana, za njih nema blagdana ni bolovanja.

„Počeo sam odlaziti na pašnjake kao dječak i zavolio sam ovčarstvo,“ kaže Toni Paro. „Namjeravam se baviti ovčarstvom, a vjerojatno će mi to biti dodatno zanimanje.“

U paškom ovčarstvu su se posljednjih godina dogodile velike promjene. Većina ovčara je prestala s proizvodnjom Paškog sira ili ga proizvode u malim količinama.

Ovčari se bave proizvodnjom ovčjeg mlijeka kojeg prodaju otočnim siranama. Proizvodnja mlijeka ne donosi zaradu kakvu donosi proizvodnja Paškog sira, ali su poslovni rizici manji. Uz to, na Pagu je sve više Obiteljskih  poljoprivrednih gospodarstava na kojima se nudi Paški sir, skuta i  janjetina. Sa svim promjenama koje su se dogodile u ovčarstvu na Pagu promijenila se i slika ovčara. Paški ovčar više nije umoran, stari muškarac u trlišu, tradicionalnom radnom muškom odijelu, koji, sjedeći na kamenu, priča o svim nedaćama ovčarskog života. Tako su paški ovčari prikazivani u dokumentarnim televizijskim emisijama sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Današnji ovčari su drugačiji. Društveno su angažirani, sudjeluju u raznim kulturnim i zabavnim programima, među ovčarima ima političara, glazbenika, ima onih s visokom školom i fakultetom. Mnogo toga se promijenilo, a s vremenom je nestalo mnogo toga što je nekada karakteriziralo ovčarstvo na Pagu. Na primjer, ovčari ne nose tradicionalne trliše, a na pašnjacima više nema malih, u suhozidu izgrađenih, ovčarskih kućica u kojima se proizvodio Paški sir. No, nije se sve promijenilo. Mladi ovčari su zadržali stari način proizvodnje ovčjeg mlijeka i Paškog sira i tako nastavljaju tradiciju koja na Pagu traje stoljećima.

 

 

Josip Portada/Pag-Press


NOVI LIST

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika