Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

LOKALNI IZBORI I NOVI ZAKONI: ŠTO ČELNICI NAJVEĆIH PAŠKIH POLITIČKIH STRANAKA MISLE O NOVOJ ULOZI GRADSKOG VIJEĆA?

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu su političke stranke počele s predizbornim aktivnostima, a jedna od tema koja se nameće u svakodnevnim razgovorima je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prema kojem se raspisuju izbori ako Gradsko vijeće ne prihvati gradonačelnikov prijedlog proračuna.

U Pagu se devedesetih godina često pokušavalo pokrenuti postupak izglasavanja nepovjerenja gradonačelniku, a ponekad su ti pokušaji i uspjeli. Događale su se smjene gradonačelnika što se loše odrazilo na rad gradske vlasti. Novi zakon budi uspomene na ta vremena jer Gradsko vijeće može, neizglasavanjem proračuna, rušiti gradonačelnika. Razlika između nekadašnjeg i novog zakona je ipak velika jer se, u slučaju neizglasavanja proračuna, raspisuju izbori i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće. Što o novom  zakonu misle predstavnici najvećih političkih stranaka u Pagu?

 

 

 

Diogen Šuljić, predsjednik GO HDZ-a Grada Paga smatra kako novi zakon Gradskom vijeću daje veće značenje, ali i veće odgovornosti.

-Gradsko vijeće je novim zakonom dobilo više ovlasti u kontroli rada izvršne vlasti i to je dobro, ali zakon može uzrokovati i političku destabilizaciju. No, ne očekujem da će se događati smjene gradonačelnika kao u vrijeme kada je gradonačelnika biralo Gradsko vijeće. Tada je većina vijećnika mogla gradonačelniku izglasati nepovjerenje, ali se Gradsko vijeće nije raspuštalo. Po novom zakonu, ako Gradsko vijeće ne prihvati prijedlog proračuna kojeg je podnio gradonačelnik, raspisuju se izbori i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće. Nadam se kako se to neće događati, rekao je Diogen Šuljić.

 

 

 

Dario Grašo, predsjednik GO SDP-a Grada Paga u potpunosti podržava novi zakon i smatra kako će imati pozitivne učinke na rad gradske vlasti.

-Novi zakon je donio dobra rješenja u kontroli izvršne vlasti. Po starom zakonu gradonačelnici su imali prevelike ovlasti i bili su nedodirljivi. Neki su se ponašali poput šerifa, a to nije bilo dobro. Sada će Gradsko vijeće kontrolirati rad gradonačelnika i gradonačelniku neće biti svejedno kakve stavove imaju vijećnici. Gradonačelnik i Gradsko vijeće morat će više surađivati. Smatram kako novi zakon neće uzrokovati destabilizaciju političke scene. Neprihvaćanje proračuna će se morati dobro obrazložiti. Ovakav način kontrole rada gradonačelnika je puno bolji od referenduma za smjenu gradonačelnika koji je bio predviđen prijašnjim zakonom, rekao je Dario Grašo.

 

 

 

Željko Maržić, predsjednik Paške stranke Pag i kandidat SDP i PSP-a za gradonačelnika Paga također podržava novi zakon.

-Podržavam novi zakon jer omogućava veću kontrolu Gradskog vijeća nad radom gradonačelnika. Gradonačelnik će, kao predlagač proračuna, morati više uvažavati stavove vijećnika. Kontrolni mehanizam kojeg je uveo novi zakon pozivno će se odraziti na rad Gradskog vijeća i gradonačelnika, rekao je Željko Maržić.

 

 

 

 

Ante Fabijanić, predsjednik HSP-a Grada Paga i gradonačelnik Paga smatra kako je dobro što je novi zakon uveo jače mehanizme kontrole Gradskog vijeća nad radom gradonačelnika.

-Novi zakon je dao veću ulogu Gradskom vijeću i to je dobro, ali zakon bi mogao biti i razlog političke nestabilnosti. Politička stabilnost i nestabilnost mogla bi ovisiti o tome koja će koalicija imati većinu u Gradskom vijeću, a kojoj će koaliciji pripadati gradonačelnik. Ipak, velika je razlika između vremena kada je Gradsko vijeće biralo gradonačelnika i novog zakona. Nekada je Gradsko vijeće bez obrazloženja moglo izglasati nepovjerenje gradonačelniku, a ako bi gradonačelnik bio smijenjen, to nije imalo posljedica na Gradsko vijeće. Po novom zakonu, ako se ne donese proračun, raspisuju se izbori i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće. U praksi će se vidjeti kako će po novom zakonu funkcionirati gradonačelnik i Gradsko vijeće. Nadam se kako će bolje surađivati, rekao je Ante Fabijanić.

 

 

 

Tekst i fotografije: Josip Portada/Pag Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika