Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAG I PROJEKTI: NA LOKUNJI JE IZGRAĐENA KANALIZACIJA-MORE I LJEKOVITO BLATO SPAŠENI OD ZAGAĐENJA

AddThis Social Bookmark Button

Na području Lokunje u Pagu završena je izgradnja kanalizacijskog sustava na kojeg se može priključiti oko osamdeset kuća. Na Lokunji se nalazi ljekovito blato koje se koristi za liječenje reumatskih oboljenja i koje će biti temelj rada lječilišnog centra. Jedan od razloga izgradnje kanalizacije je sprečavanje zagađenja mora i ljekovitog blata.

 

-Ljekovito blato koje se nalazi na Lokunji koristi se za liječenje reumatskih bolesti, a na tom području je u posljednjih tridesetak godina izgrađen velik broj kuća, a kuće imaju septičke jame jer do sada nije bilo kanalizacije. Željeli smo spriječiti zagađenje mora i ljekovitog blata, a to se moglo samo izgradnjom kanalizacije. Kuće na Lokunji će se priključiti na kanalizaciju i tako će more i ljekovito blato ostati čisto, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

 

Ljekovito blato na Lokunji stoljećima se koristi za liječenje reumatskih oboljenja, a prema istraživanjima koja su provedena ne sveučilištu u njemačkom gradu Munchenu, paško ljekovito blato korisno je i za liječenje dermatoloških oboljenja.

Nedaleko od Lokunje, na mjestu nekadašnjeg starog pogona solane, izgradit će se hotel u kojem će se ljekovito blato s Lokunje koristiti za liječenje. Uz hotel izgradit će se otvoreni i zatvoreni bazen.

-Izgradnja hotela s bazenima i liječenje ljekovitim blatom je značajan projekt za Pag. Tim projektom turistička sezona će se produžiti od tri na devet ili deset mjeseci i od toga će imati koristi svi koji se bave turizmom. Koristi će imati  iznajmljivači soba i apartmana, ugostitelji, obrtnici, a povećat će se i prihodi gradskog proračuna, rekao je gradonačelnik Fabijanić.

Kanalizacija na Lokunji proširiti će se i na obližnju plažu Prosika, najveću plažu u gradu Pagu. Kuće i ugostiteljski objekti koji se nalaze uz plažu i na plaži dobit će priključak na kanalizaciju što će spriječiti onečišćenje mora. Izgradnja kanalizacije na Lokunji je početak izgradnje znatno većeg kanalizacijskog sustava koji vodi do predjela Sveta Jelena i Sveti Grgur. Vrijednost projekta iznosi devet milijuna kuna, a sredstva su osigurale Hrvatske vode u visini od 90 i Grad Pag u visini od 10 posto. Uz kanalizaciju na Lokunji, izgrađen je velik dio kanalizacije na Bašaci,  Vodicama, na Macelu te na obalnom dijelu srednjovjekovne jezgre Paga, na šetalištu Katine.

-Pag je turističko mjesto i moramo se brinuti o čistoći mora u Paškoj uvali, a bez dobrog kanalizacijskog sustava to nije moguće. Zbog toga smo pokrenuli ove velike projekte, ali pokrenuli smo ih i kako bi sve kuće te svi ugostiteljski i turistički objekti dobili priključak na kanalizaciju, rekao je gradonačelnik Fabijanić.

 

Tekst i fotografije: Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika