Petak, Listopad 30, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

BAŠTINA I GOSTOVANJA: U RIJECI JE POSTAVLJENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA O SREDNJOVJEKOVNIM PROGRAMIMA U PAGU

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag i Gradske knjižnice Rijeka u Rijeci je postavljena izložba fotografija o projektu „Pag-srednjovjekovni grad“. U sklopu izložbe održano je predstavljanje srednjovjekovnih programa koji će se održati tijekom ljeta 2013. godine. Izložbu je otvorila Andreja Silić Šonja iz Gradske knjižnice Rijeka.

-Izuzetno smo zadovoljni velikim interesom  Riječana za izložbu fotografija i projekt. Drago nam je što je upravo Narodna čitaonica na Korzu izabrana za prvi izložbeni prostor u kojem su izvan Paga izložene fotografije o projektu „Pag -srednjovjekovni grad, rekla je Andreja Silić Šonja.

U programu su sudjelovali članovi grupe Paška alka koji su nosili srednjovjekovne odore pučanki, pučana, plemkinja, plemića, gradske straže, gradskog vijećnika i paškog alkara. Mario Fabijanić, odjeven u odoru gradskog vijećnika, pročitao je proslov Statuta Paške općine iz 1443. godine.

-Na izložbi smo prikazali što smo do sada napravili, a fotografije su i dobra najava programa koje pripremamo za ljeto 2013. To su prije svega „Paški srednjovjekovni sajam“ i turnir u srednjovjekovnim igrama koji  će se održati tijekom srpnja i kolovoza, rekla je voditeljica organizacije programa u Centru za kulturu i informacije Pag Ivana Portada.

Posjetiteljima su podijeljeni promidžbeni materijali, te baškotini, bijela kava i  pandešpanj, vrsta srednjovjekovnog kolača kojeg rade benediktinke iz Benediktinskog samostana Sv. Margarite u Pagu.

Projekt „Pag-srednjovjekovni grad“ prikazuje Pag kao grad s dugom i bogatom poviješću. Organizator i nositelj projekta  je Centar za kulturu i informacije Pag, a pokrovitelj je Grad Pag. Projekt „Pag-srednjovjekovni grad“ realizira se u tri faze.

U sklopu prvog dijela projekta  su izrađene srednjevjekovne odore, okupljena je grupa „Paška alka“, održani su programi „Paška srednjovjekovna tržnica“ i „Paški srednjovjekovni sajam“, te turnir u streličarstvu.

Programi su prvi puta izvedeni prošlog ljeta, a pogledalo ih je oko deset tisuća turista.

U drugom dijelu projekta obnavljaju se srednjovjekovne igre i srednjovjekovna jela, te je okupljena grupa za izvođenje renesansnog plesa.

Srednjovjekovne igre, jela i renesansni ples postat će dio programa „Paški srednjovjekovni sajam“ koji će se održati u srpnju i kolovozu 2013. godine. Za vrijeme „Paškog srednjovjekovnog sajma“ održat će se i veliki turnir u srednjovjekovnim igrama kojeg će voditi grupa „Paška alka“.
U trećem dijelu projekta „Pag-srednjovjekovni grad“ obnovit će se Paška alka. Tjedan dana prije Paške alke održat će se Paški srednjovjekovni sajam, turnir u streličarstvu i turnir u srednjovjekovnim igrama.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika