Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

MARKO JE, UZ LEDENU BURU, SPALJEN I BAČEN U MORE-ZAVRŠIO JE OVOGODIŠNJI PAŠKI ZIMSKI KARNEVAL

AddThis Social Bookmark Button

Paljenjem i bacanjem u more Marka završio je ovogodišnji Paški zimski karneval. Uz buru u pojačanju i temperaturu zraka blizu nule, povorka s Markom je oko tri i pol popodne došla na pjacu gdje je, kako nalaže običaj, pročitana Markova oporuka, a održan je i prigodni govor. Nakon obreda na pjaci povorka je krenula na most Katine.

 

Do mosta Katine Marka je otpratilo četrdesetak mladih i starih Paškinja i Pažana u fuštanima i Gradska glazba. Po starom običaju Marko je zapaljen i bačen u more.

Ove godine je zapaljen s pet litara benzina. Količina benzina nije obavezan dio običajna, ali se željelo postići što bolji učinak. I uspjelo se. Marko je planuo u trenu, a plamen je na trenutak otjerao one koji su stajali uz njega. Dok su se oni oko zapaljenog Marka pekli, gledatelji na rivi su imali dojam kako su nekim nesretnim slučajem upali u ledomat. No, meštre od spaljivanja Marka jaki plamen nije pokolebao i Marko je veslom gurnut u more. Pao je naopako i odmah se ugasio. Oni koji su Marka dopratili do mosta Katine i gledatelji na rivi su se brzo i u tišini razišli i potražili mjesto gdje će se ugrijati.

Na površini mora su ostali komadi dasaka koji nisu izgorjeli. Valovi koje je pravila bura gurali su ih pod most, a kurenat ih je gurao od mosta tako da su dugo vremena neodlučno stajali na mjestu. Iz razloga koji široj javnosti nisu obznanjeni, ovogodišnji Marko je imao prezime Lozić, a bila je navedena i 1973. godina kao godina njegovog rođenja. Kako u Paškom zimskom karnevalu, za razliku od ljetnog, ništa nije slučajno, vjerojatno i ime ovogodišnjeg Marka ima neku simboliku. Sat i pol nakon što je Marko bačen u more, počela je susnježica, ali od snijega kojeg su neki prizivali, nije bilo ništa. No, hladna bura je nastavila puhati.

 

 

 

Tekst i fotografije: Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika