Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U DVA MJESECA NA PAGU JE PALO TISUĆU LITARA KIŠE PO METRU ČETVORNOM, A TO JE VIŠE NEGO U PROTEKLE TRI GODINE ZAJEDNO

AddThis Social Bookmark Button

U samo dva mjeseca na području otoka Paga palo je tisuću litara kiše po metru četvornom i tako je ispunjen prosjek i za prošlu i za ovu godinu. Količina oborina u prosincu i siječnju bila je veća nego u protekle dvije i pol godine zajedno. Obilne kiše potpuno su natopile tlo i voda se nakupljala na pašnjačkim i poljoprivrednim površinama.

Negdje se voda u potocima slijevala u more, a negdje je stvorila goleme lokve. Doslovno u bujici voda je tekla preko otočnih prometnica. Posljedice obilnih kiša još su vidljive. Stara cesta Pag-Košljun, jedna od najstarijih na otoku Pagu, na mnogim je dijelovima ozbiljno oštećena. Ovčari, koji tu cestu koriste za dolazak do svojih pašnjaka, kažu kako je prometovanje cestom gotovo nemoguće. Pitaju se kada će se i hoće li se popraviti.

Smatraju kako bi se buduća oštećenja zbog kiše mogla spriječiti postavljanjem cijevi ispod ceste kako voda ne bi tekla cestom, nego ispod ceste.

-Ne mogu više prolaziti tom cestom nego do pašnjaka moram ići asfaltiranom cestom do Košljuna, a to je dulje, rekao je jedan ovčar.

Zbog kiše su nastale štete i na drugim makadamskim cestama na otoku. Na obali zapadnog dijela Paške uvale došlo je do odronjavanja tla. Klimatske anomalije na Pagu se mogu dobro pratiti i uočavati jer postoje podaci meteorološke postaje koju gotovo jedno stoljeće koristi solana. Iz tih podataka je vidljivo kako je obilnih kiša bilo i prije. Međutim, nikada prije nije zabilježeno gotovo četverogodišnje izrazito sušno razdoblje nakon kojeg je pala izrazito velika količina oborina. Kombinacija dugotrajne suše i obilnih oborina, navode stručnjaci, dovodi do jake erozije tla, što je vidljivo na mnogim dijelovima otoka. Velika količina kiše koja padne u kratko vrijeme ne pomaže nego odmaže onima kojima je kiša potrebna, kao na primjer poljoprivrednicima i ovčarima.

 

 

Tekst i fotografije: Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika