Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ZA BOLJI PAG: DO POČETKA TRAVNJA IZGRADIT ĆE SE NOVI KANALIZACIJSKI SUSTAV OD MACELA DO KATINA

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu su počeli radovi na izgradnji novog kanalizacijskog sustava od Macela do Katina što je dio velikog projekta uređenja kanalizacijskog sustava na području cijelog grada Paga. No, izgradnja nove kanalizacije od Macela do Katina ima posebno značenje jer se to područje nalazi na rubnom dijelu srednjovjekovne jezgre Paga.

Katine su ljeti jedno od najfrekventnijih šetališta u Pagu. Na Katinama i u blizini Katina se nalaze restorani, kafići, slastičarnice i štandovi. Problem je što se, zbog lošeg kanalizacijskog sustava, iz mora širi neugodan miris zbog kojeg mnogi turisti stječu loš dojam o Pagu, a neugodan miris smeta i građanima Paga.

 

-Izgradnjom novog kanalizacijskog sustava od Macela do Katina spriječit će se stvaranje neugodnog mirisa i to jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg smo krenuli u ovaj projekt. Pag je čist, obala je lijepo uređena i moramo spriječiti stvaranje neugodnog mirisa kako bi turisti i građani Paga mogli uživati u šetnji Katinama. Prije nekoliko mjeseci je, na Macelu i na Katinama, provedena akcija čišćenja mora pomoću mikroorganizama i s tim će se akcijama nastaviti jer su korisne za održavanje mora čistim. Međutim, neugodan miris će nestati tek izgradnjom novog kanalizacijskog sustava, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

Gradonačelnik Fabijanić je naveo kako su kuće koje se nalaze na šetalištu Katine priključene na stari kanalizacijski sustav u kojeg su ugrađene pumpe neodgovarajućeg kapaciteta. Zbog toga će se postaviti nove pumpe koje će imati znatno veći kapacitet od starih. Projekt izgradnje kanalizacijskog sustava Macel-Katine vrijedan je 3. 300. 000 kuna, a zajednički ga financiraju Hrvatske vode sa 90 i Grad Pag sa 10 posto sredstava. Radovi će završiti početkom travnja. Izgradnja kanalizacijskog sustava Macel-Katine je i uvjet za početak drugog velikog projekta. Naime, planira se popločavanje Katina, a popločavanjem Katina završit će se uređenje obalnog dijela srednjovjekovne jezgre Paga.

-Popločavanje Katina je potrebno kako bi se završilo uređenje cijele obale, ali s tim se projektom može krenuti tek kada se završi izgradnja novog kanalizacijskog sustava, rekao je gradonačelnik Fabijanić.

Uz novu kanalizaciju od Macela do Katina radi se i kanalizacija na Vodicama, Bašaci i Lokunji.

-Do sredine proljeća kanalizacija će se napraviti gotovo na cijelom području grada Paga. Vlasnici kuća će imati manje troškova jer neće morati plaćati čišćenje septičkih jama koje im neće biti potrebne. Zatvaranjem septičkih jama spriječit će se zagađenje mora u Paškoj uvali. Izgradnja kanalizacijskog sustava je uvjet za razvoj turizma. Pag je turistički grad i mora imati dobar kanalizacijski sustav, rekao je gradonačelnik Fabijanić.

 

 

Josip Portada/PagPress

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika