Ponedjeljak, Rujan 28, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

GRAD PAG I PROJEKTI: ŠTO DONOSI UREĐENJE MAGAZINA, OSTALOG DIJELA NEKADAŠNJEG STAROG POGONA SOLANE I LOKUNJE?

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji paške gradske uprave, u veljači će se održati predstavljanje projekta uređenja nekadašnjeg starog pogona solane, što uključuje uređenje magazina, okolnog područja uz magazine i Lokunju. U listopadu 2003. godine „Agrokor“ je Gradu Pagu ponudio otkup starog pogona za oko osam milijuna kuna, što je Grad Pag prihvatio.

 

Tada je na sjednici Gradskog poglavarstva rečeno kako je stari pogon solane kupljen „jer se radi o velikoj spomeničkoj vrijednosti i jer se želi zadržati kontrola nad onim što će se u tom prostoru događati“. Od tada do danas stari pogon solane je minimalno uređen. Uz magazine ljeti su postavljeni štandovi, kiosci i luna park. U prvom magazinu je postavljena Stalna izložba solarstva, a u drugom magazinu je uređen prostor za održavanje karnevalskih zabava. I to je to. No, od tako atraktivnog prostora, koji povezuje srednjovjekovnu jezgru Paga s Prosikom građani očekuju puno više. No, od toga prostora puno više očekuje i paška gradska uprava. Zbog toga je izrađena projektna dokumentacija, a prošle godine je pronađen i strateški partner koji će uložiti novac u uređenje starog pogona solane. Projekt će se objaviti u veljači, a za sada je poznato kako bi se u starom pogonu solane trebao izgraditi hotel sa 250  ležajeva i dva bazena, otvoreni i zatvoreni. Hotel će imati i funkciju lječilišta na temelju talasoterapije, odnosno liječenja reumatskih, dermatoloških i sličnih oboljenja uz pomoć mora i peloida kojeg u velikim količinama ima na obližnjoj Lokunji. Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić predviđa kako će se izgradnjom hotela i bazena turistička sezona u Pagu produžiti na deset mjeseci u godini. Taj dio projekta uređenja starog pogona solane radit će se u suradnji sa strateškim partnerom.

Uz to napravljena je i projektna dokumentacija za uređenje magazina za turističke i kulturne sadržaje. Projekt je izuzetno opsežan i atraktivan, a predviđeno je uređenje velikog broja raznih sadržaja. Ukratko, u prvom magazinu će se nalaziti info pult s caffe barom, u drugom magazinu će se održavati razne manifestacije, u trećem magazinu bit će uređen prostor za prodaju autohtonih otočnih proizvoda, a u petom, šestom, sedmom i osmom magazinu postavit će se Izložba solarstva, Izložba Pradavno paško jezero, Muzej sirarstva, Izložba nošnji Paga, Muzej Bartola Kašića i Gradska knjižnica. Magazini će se uređivati u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture. Turistički i kulturni sadržaji u magazinima prostirat će se na površini od 2. 400 metara četvornih. U paškoj gradskoj upravi očekuju kako će se, na temelju izrađene projektne dokumentacije za uređenje magazina, od države dobiti 10 milijuna kuna te 10 milijuna eura iz fondova Europske unije.

 

 

Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika