Četvrtak, Listopad 01, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

STO GODINA POSLIJE: SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE PAGA PRESELIT ĆE SE S BRANIMIROVE OBALE U OBNOVLJENI KNEŽEV DVOR

AddThis Social Bookmark Button

Uskoro će se sjedište gradske uprave Paga preseliti s Branimirove obale u Knežev dvor na Trgu Petra Krešimira IV. u kojem su stoljećima bili uredi kneza, gradskog vijeća, kancelara, gradskog bilježnika, sudaca i drugih gradskih dužnosnika. Knežev dvor je jedan od najznačajnijih spomenika kulture u srednjovjekovnoj jezgri Paga.

 

„Građevinski radovi na uređenju Kneževog dvora su završeni,“ rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić. „Do kraja veljače iz zgrade na Branimirovoj obali preselit će se namještaj i tada će se gradska uprava preseliti u Knežev dvor.“

 

Radovi na uređenju Kneževog dvora počeli su 2005. godine. Na Kneževom dvoru obnovljen je krov, fasada, prozori, vrata, obnovljena je unutrašnjost i atrij, uređena je gradska vijećnica, ured gradonačelnika i uredi drugih gradskih službi. U prizemlju Kneževog dvora se nalazi velik prostor polivalentne namjene koji se koristi za likovne izložbe i razne kulturne i zabavne programe.

„Veći dio radova je završen prije tri godine,“ rekao je gradonačelnik Fabijanić. „Od tada se u Kneževom dvoru održavaju razne manifestacije i kulturni programi, a u posljednjoj fazi radova uređen je kat kako bi se sjedište gradske uprave preselilo tamo gdje je gradska uprava bila četiri stoljeća.“

U Kneževom dvoru je od sredine 15. do kraja 18. stoljeća bilo sjedište kneza, Velikog vijeća, kancelara, bilježnika i drugih gradskih dužnosnika. Od 1797. do 1906. godine u Kneževom dvoru je bilo sjedište načelnika, vijeća i drugih gradskih službi. Odlukom načelnika Frane Budaka sjedište gradske uprave je 1906. godine preseljeno u nekadašnju kulu Kamerlengo na Branimirovoj obali. U Kneževom dvoru je uređena škola i prvo kino na Pagu, u njemu je bilo i sjedište brojnih sportskih društava i udruga. Šezdesetih godina 20. stoljeća Knežev dvor je preuzela riječka tvrtka „Brodokomerc“ koja je u njemu uredila prvu robnu kuću na Pagu. Devedesetih godina 20. stoljeća, u vrijeme pretvorbe i privatizacije, robna kuća je zatvorena, radnici su otpušteni, a Knežev dvor je propadao jer se o njemu nije imao tko brinuti. Grad Pag je 2002. godine od tvrtke „Brodokomerc“ kupio Knežev dvor , a tri godine poslije počeli su radovi na njegovom uređenju. Jedanaest godina nakon otkupa i osam godina nakon početka radova na obnovi Knežev dvor će ponovno postati sjedište gradske uprave Paga.

 

Josip Portada/Pag Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika