Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

NOVO SENZACIONALNO OTKRIĆE U CASKOJ-PRONAĐENA BRONČANA OGRLICA, PRVA TAKVA U HRVATSKOJ

AddThis Social Bookmark Button

 

Gradski muzej Grada Novalje bogatiji je za nekoliko senzacionalnih pronalazaka. U jednom od grobova u Caskoj pronađena je prva brončana ogrlica iz ranohrvatskog razdoblja, brončane naušnice s jednom jagodom koje su bile omiljeni nakit Hrvatica na prostoru hrvatske srednjovjekovne države od druge polovice 9. do 11. stoljeća, srebrni prsten s krunom i brončana ogrlica kakva do sada nije pronađena niti u jednom starohrvatskom grobu. Rezultat je to arheoloških istraživanja koje se u organizaciji Arheološkog muzeja iz Zadra, Grada Novalje i Ministarstva kulture provode u Caskoj. Voditelj istraživanja je prof. Radomir Jurić, muzejski savjetnik.

Vrijedne predmete pronašli smo u sedmom grobu od osam koliko smo istraživali u kojem je bila pokopana mlađa ženska osoba od najviše deset godina i nazvali smo je Mala od Caske. Taj nalaz nas je ugodno iznenadio, uzbudio i pozitivno uznemirio. Mi arheolozi nismo skloni senzacionalizmu, ali ovo je uistinu senzacija.Vrlo vjerojatno je mlada pokojnica imala neki poseban status,“ rekao je prof. Radomir Jurić.

Na lokalitetu sv. Juraj otkriveni su i zidovi koji prethode izgradnji postojeće crkve iz 14. stoljeća i koji najvjerojatnije datiraju od kasnog rimskog razdoblja do ranog srednjeg vijeka.

Pronašli smo više ulomaka crkvenog namještaja i zemljanih posuda te kasnosrednjovjekovni mletački novac, ulomke stakla, životinjskih kostiju i školjaka. Istraživanja ćemo nastaviti, a do sada pronađeni vrijedni nalazi biti će konzervirani, detaljno analizirani i pohranjeni u Gradskom muzeju u Novalji,“ rekao je prof. Jurić.

Gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo je na tiskovnoj za medije, na kojoj se govorilo o pronalascima u Caskoj, rekao kako je Novalja bogato arheološko područje što svjedoči o njenom intenzivnom, kvalitetnom i bogatom životu.

Mi smatramo da je naša obveza posvetiti se i odužiti bogatoj povijesti koju imamo. Ulažemo velika sredstva i dajemo maksimalnu pomoć arheolozima i konzervatorima s kojima odlično surađujemo. Naša ideja je da se područje Sv. Juraj istraži nakon čega ćemo ga kvalitetno obnoviti i učiniti prepoznatljivim brendom Novalje,“ rekao je gradonačelnik Dabo.

Novalja stalno ulaže u bogatstva koja ima što je čini modernim gradom koji svojoj povijesti posvećuje veliku pažnju.

PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika