Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PREDSTAVNICI GRADA PAGA I ČLANOVI GRUPE "PAŠKA ALKA" SUDJELOVALI SU U PROGRAMU PRIKAZA BITKE KOD AUSTERLITZA

AddThis Social Bookmark Button

Izaslanstvo Grada Paga, u kojem su bili gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, zamjenik gradonačelnika Tino Herenda, gradski vijećnik Davor Fabijanić, članice i članovi grupe „Paška alka“ bilo je u prijateljskoj posjeti Slavkovu kod Brna u Češkoj. Predstavnici Paga su sudjelovali u programu u prigodi prikaza bitke kod Austerlitza (češki: Slavkov).

 

Gradonačelnik Ante Fabijanić, zamjenik gradonačelnika Tino Herenda i gradski vijećnik Davor Fabijanić su razgovarali s predstavnicima grada Slavkova te s gradonačelnicima gradova pobratima Slavkova. Sudjelovali su na primanju kojeg su domaćini organizirali za goste koji su pozvani na prikaz bitke kod Austerlitza. Na primanju su bili predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Češkoj, te predstavnici veleposlanstva Rusije i Francuske.

Članovi grupe „Paška alka“ su u Gradskoj vijećnici grada Slavkova predstavili projekt „Pag-srednjovjekovni grad“, odore kakve su se u srednjem vijeku nosile u Pagu, a čipkarice su, pod vodstvom Jasne Magaš, prikazale način izrade paške čipke. Izaslanstvo Paga i članovi grupe „Paška alka“ su razgledavali i tvrđavu Špilberk u kojoj se do 1858. godine nalazio najveći i najpoznatiji zatvor u Austro-Ugarskoj monarhiji. Pažani su prisustvovali i brojnim programima koji su organizirani u Slavkovu u sklopu Napoleonovih dana, mimohodu vojnika, prikazu bitke, paljenju koleda. Razgledali su i dvorac Austerlitz (Slavkov) te su posjetili sajam tradicionalnih čeških proizvoda.

Središnji događaj bila je rekonstrukcija bitke kod Austerlitza (njemački naziv za Slavkov) koja se dogodila 2. studenog 1805. godine i u njoj je s obje strane (Francuske i saveznika) sudjelovalo oko 155. 000 vojnika. U izuzetno atraktivnom prikazu bitke sudjelovalo je  950 vojnika-glumaca iz cijele Europe. Prikaz bitke gledalo je oko 10.000 posjetitelja.

Bitka kod Austerlitza poznata je i kao Bitka kod Slavkova i Bitka tri cara jer su u njoj sudjelovali Napoleon Bonaparte, ruski car Aleksandar I i austrijski car Franjo II. No, Franjo II nije izravno sudjelovao u bitci. Bitka kod Austerlitza bila je najveća pobjeda Napoleona Bonapartea. Za Pag je zanimljivo to što se bitka dogodila u vrijeme kada je Pag pripadao Austro- Ugarskoj monarhiji.

 


Tekst: Josip Portada

Foto: Lucija Franka Bukša

veslavkove.cz

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika