Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

NASELJE PROBOJ ĆE USKORO DOBITI VODU-POČELA JE IZGRADNJA VODOVODA KOŠLJUN-PROBOJ-SV. MARTIN

AddThis Social Bookmark Button

Naselje Proboj će uskoro, prvi puta u svojoj povijesti, dobiti vodovodnu infrastrukturu i vodu. Naime, u Košljunu je počela izgradnja vodospreme kapaciteta 500 litara kubičnih što je početak izgradnje vodovoda Košljun-Proboj-Sv. Martin. Vrijednost izgradnje vodovoda je 12 milijuna kuna. Od 12 milijuna kuna, 90 posto osiguravaju Hrvatske vode, a 10 posto Grad Pag.

Uz vodospremu u Košljunu izgradit će se i vodosprema na predjelu Sv. Martin kapaciteta 1000 metara kubičnih. Na vodovod Košljun-Proboj-Sv. Martin priključit će se i gospodarska zona. Radovi na izgradnji vodovoda Košljun-Proboj-Sv. Martin trebali bi biti završeni do kraja travnja iduće godine. Nakon izgradnje vodovoda Košljun-Proboj-Sv. Martin počet će izgradnja vodovoda od vodospreme na predjelu Sv. Martin do mjesta Šimuni.
-Izgradnjom vodovodne infrastrukture na području od Košljuna do Proboja i do gospodarske zone taj dio otoka će dobiti sigurnu opskrbu vodom, a to je važno jer se bez vode ne može razvijati turizam. Vodovodna infrastruktura je potrebna i za izgradnju gospodarske zone koja bi trebala postati pokretač gospodarskog razvoja Grada Paga. U drugoj fazi izgradit će se vodovodna infrastruktura do Šimuna, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Izgradnja vodovoda od Košljuna do Sv. Martina posebno je značajna za naselje Proboj koje će prvi puta od kada postoji dobiti vodovodnu infrastrukturu i pitku vodu što će poboljšati uvjete života stanovnika tog naselja, a omogućit će i razvoj turizma. Naselje Proboj nastalo je na predjelu Preboj kao sklonište za ribarske brodice od nevremena. Plovidba morem od Ljubačkih vrata do Šimuna, dakle i uz Preboj, bila je opasna zbog čestih napada gusara i uskoka. Naziv Preboj je sredinom 20. stoljeća u službenim dokumentima promijenjen u Proboj. Preboj je bio povezan s Košljunom u kojem se već u srednjem vijeku nalazila velika luka za trgovački i putnički promet. Pag (stari i novi) i Košljun bili su povezani cestom koja je 1836. godine proširena zbog uvođenja brodskih veza Košljuna sa Zadrom i Rijekom te zbog povećanja broja zaprežnih kola u Pagu. Do druge polovice 20. stoljeća Proboj je bio ribarsko mjesto naseljeno s nekoliko obitelji iz grada Paga koje su se bavile ribarstvom, a sekundarno i ovčarstvom. U Proboju se posljednjih godina sve više razvija turizam.

 

 

Josip Portada/PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika