Nedjelja, Rujan 20, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

Sredinu prosinca obilježile niske temperature i led

AddThis Social Bookmark Button

U Južnoj vali, na površini kanala iz kojeg se pune bazeni soli napravio se ledeni pokrov u duljini od 2, 7 km, širok oko četrdeset metara. Takav ledeni pokrov do sada na Pagu nije zabilježen, barem ne u službenoj dokumentaciji paške meteorološke postaje.

Nakon dugog razdoblja obilnih kiša i za prosinac natprosječno visokih temperatura zraka, Pag je zahvatio val hladnoće kakav nije zabilježen u posljednjih tridesetak godina. Tri dana noćne temperature zraka kreću se od minus 3 na zapadnom do minus 8 stupnjeva na sjevernom i središnjem dijelu otoka, a dnevne se ne podižu iznad tri stupnja. Zaledilo se more na području Lokunje , ali to nije osobito iznenađenje jer se more na Lokunji zaledi uvijek kada puše bura, a temperatura padne ispod nule. No, u Južnoj vali, na površini kanala iz kojeg se pune bazeni soli napravio se ledeni pokrov u duljini od 2, 7 km, širok oko četrdeset metara. Takav ledeni pokrov do sada na Pagu nije zabilježen, barem ne u službenoj dokumentaciji paške meteorološke postaje. Goleme količine leda sa zanimanjem su u četvrtak promatrali ovčari koji su odlazili do svojih stada i lovci, među kojima je bilo i stranaca.


„Kada je jaka bura, a temperatura ispod nule na kamenu uz more se često pojavi led, ali ovako zaleđeno more nisam nikada vidio,“ rekao je jedan ovčar.

Na sjevernom dijelu otoka, na predjelu Ledenik zaleđena je velika brdska lokva koja je pojilište za ovce. Led se nakupio na makadamskoj cesti Pag-Košljun na predjelu Zamet. Na tom su području zaleđeni i dijelovi mnogih pašnjaka. Najhrabriji su uz zaleđeno more tražili ribe, lignje i sipe koje, za velikih hladnoća, bura izbaci na plažu. Lovci na smrznutu ribu nisu htjeli reći kakav je bio ulov, ali neki tvrde kako se na zapadnom dijelu Paške uvale, kod Dubrave, moglo naći smrznutih riba, lignji i sipa. Niske temperature zraka i neobično velike količine leda obilježile su sredinu ovogodišnji prosinca na Pagu.

J.P./Foto: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika