Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

VRČIĆI, VODOSPREMA I BUŠOTINE: PAG ĆE USKORO DOBIVATI IZUZETNO KVALITETNU IZVORSKU VODU

AddThis Social Bookmark Button

Kod naselja Vrčići, na središnjem dijelu Paga, gradi se novi vodoopskrbni sustav vrijedan 14 milijuna kuna iz kojeg će se dobivati oko 60 litara vode u sekundi. Projekt financiraju Hrvatske vode sa 90 i Grad Pag sa 10 posto sredstava. To je najveći vodoopskrbni projekt na Pagu u posljednje dvadeset tri godine, od kada je Pag s dvije podmorske cijevi spojen s kopnenim vodovodom.

U Vrčićima se grade četiri bušotine i vodosprema kapaciteta 1000 metara kubičnih, a do sredine ožujka iduće godine na novi vodovodni sustav spojit će se naselja Vlašići, Dinjiška, Smokvica i Pag. Na gradilištu se radi u dvije smjene kako bi se radovi završili do 31. prosinca, jer je taj rok određen ugovorom između Hrvatskih voda i Grada Paga. Iz prve bušotine, s dubine od 40 metara, potekla je voda za koju je utvrđeno kako je izuzeto kvalitetna. U prvoj fazi izgradit će se četiri bušotine, međutim, nakon izgradnje vodospreme radit će se još tri bušotine za koju su Hrvatske vode osigurale tri milijuna kuna.
„Radovi na bušotinama i na vodospremi se odvijaju prema planu,“ rekao je gradonačelnik Paga Ane Fabijanić. „Radi se bez prestanka, čak i za vrijeme blagdana jer su rokovi kratki. Vodosprema Vrčići će se uskoro spojiti na vodovodni sustav Grada Paga i kućanstva će dobiti kvalitetnu vodu. Voda iz Vrčića je važna za sva naselja na Pagu, ali  je posebno važna za naselje Vlašići koje još uvijek dobiva vodu iz vodocrpilišta Velo blato koja nije dovoljno  kvalitetna za piće.“
Pag je od 1989. godine  podmorskim cijevima spojen na vodovodni sustav „Vodovod Hrvatsko primorje-Južni ogranak“ iz kojeg dobiva oko 240 litara vode u sekundi. To je za sada dovoljno, međutim, razvojem  gospodarstva, a posebno turizma, potrebe za vodom će se povećati i zbog toga je prije tri godine paška gradska uprava pokrenula projekt izgradnje bušotina.

Istražne bušotine su rađene na nekoliko područja, a najkvalitetnija voda je pronađena u naselju Vrčići. Nakon toga su Grad Pag i Komunalno društvo Pag financirali izradu projektne dokumentacije kojom su se natjecali za sredstva iz državnog proračuna. Uz to su riješeni imovinsko pravni odnosi na zemljištu namijenjenom za gradnju bušotina i vodospreme te su izgrađeni putovi.
„Sredstva iz državnog proračuna smo dobili jer smo sve dobro pripremili,“ rekao je gradonačelnik Fabijanić. „Zahvaljujemo Hrvatskim vodama i Vladi Republike Hrvatske na pomoći jer je ovo velik projekt, značajan za turistički i gospodarski razvoj Paga. Bez dovoljno vode ne može se planirati gradnja novih turističkih sadržaja niti se može razvijati gospodarstvo. U Pagu se velik dio stanovništva bavi turizmom, a planira se izgradnja hotela i drugih turističkih sadržaja. Temelj razvoja na otoku je voda, a Grad Pag će bušotinama u Vrčićima dugoročno osigurati dovoljnu količinu vode.“ 

 

 

 

 

 

 

Josip Portada/PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika