Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

BACANJEM U MORE GLINENIH KUGLI S MIKROORGANIZMIMA U PAGU JE POČEO PROJEKT ČIŠĆENJA MORA

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Grada Paga, a u suradnji s tvrtkom „EM tehnologija“ iz Rijeke, u Pagu je provedena akcija čišćenja mora pomoću mikroorganizama u kojoj su sudjelovali polaznici Dječjeg vrtića „Paški mališani“, brojni mladi i građani. U more je bačeno oko dvanaest tisuća glinenih kuglica u koje su stavljeni mikroorganizmi koji u moru fermentiraju i na taj način razgrađuju mulj.

Razgrađivanjem mulja uništavaju se uzročnici neugodnih mirisa. Glinene kuglice je izradila grupa mladih iz Paga koju je predvodio Marko Čavić čija je dvogodišnja nećakinja Iva bila najmlađa sudionica akcije. Čišćenje mora pomoću mikroorganizama prvi puta je provedeno u Japanu, a posljednjih godina se takav način čišćenja mora proširio po cijelom svijetu. Glinene kuglice bačene su u more na području Macela i na Branimirovoj obali.
-Zahvaljujem se svim sudionicima akcije, posebno mladima i Marku Čaviću koji je organizirao izradu glinenih kuglica, djelatnicima gradske uprave koji su pripremili akciju te polaznicima i djelatnicama dječjeg vrtića, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Gradonačelnik Fabijanić je rekao kako je čišćenje mora pomoću mikroorganizama početak velikog projekta uklanjanja neugodnog mirisa na obalnom dijelu stare jezgre Paga.
-Na obali uz staru jezgru Paga izgradit će se novi kanalizacijsku sustav i to će biti trajno rješenje, a za taj projekt smo dobili potporu države, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Neugodan miris na obalnom dijelu stare jezgre Paga desetljećima se pojavljuje za vrijeme oseke i južine, no najviše se osjeti ljeti.
-Pag je ove godine dobio nagradu kao najbolje uređeno mjesto u Zadarskoj županiji. No, želja nam je dobiti nagradu i kao najbolje uređeno mjesto na Jadranu. Uredili smo zelene površine na kojima je postavljen zeleni tepih koji se zalijeva pomoću računala, javne površine se dobro održavaju, grad je čist, no kako bi turisti stekli bolji dojam o Pagu potrebno je ukloniti uzročnike stvaranja neugodnog mirisa, rekao je gradonačelnik Fabijanić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst i fotografije: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika