Ponedjeljak, Rujan 28, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

NEUGODNI MIRISI S PAŠKE RIVE UKLANJAT ĆE SE MIKROORGANIZMIMA-NAJAVA GRADNJE KANALIZACIJE NA KATINAMA

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Grada Paga i tvrtke EM tehnologija iz Rijeke provest će se akcija čišćenja mora u Paškoj uvali pomoću glinenih kuglica s mikroorganizmima koji u moru fermentiraju i na taj način razgrađuju mulj i druge uzročnike neugodnih mirisa. Čišćenje mora pomoću mikroorganizama prvi puta je uspješno provedeno u Japanu, a taj način čišćenja mora proširio se po cijelom svijetu.

 

Čišćenje mora pomoću mikroorganizama došlo je do Hrvatske i do Paga.
-Ova akcija je početak velikog projekta kojim će se riješiti problem neugodnog mirisa kod Macela, na Katinama i na rivi, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić. –Na rivi će se izgraditi novi kanalizacijski sustav i nakon toga more će biti čisto, a neugodan miris će nestati.

Gradonačelnik Fabijanić je rekao kako će ubrzo početi gradnja kanalizacije na Katinama i do ljeta bi se problem neugodnog mirisa trebao riješiti. Na neugodan miris koji dolazi iz plitkog mora u južnom dijelu Paške uvale, Paškinje i Pažani se žale desetljećima. Na više se načina pokušalo onemogućiti stvaranje i širenje mirisa iz mora, ali bez uspjeha.
-Samo velikih zahvat, a to je nova kanalizacija čija je izgradnja dogovorena, riješit će taj problem, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Za početak, more će se čistiti mikroorganizmima. U projektu stavljanja mikroorganizama u more sudjelovat će mladi iz Paga, MO Pag i članovi DVD-a Pag. Oko dvanaest tisuća kugli s mikroorganizmima stavit će se u more kod Macela, uz državnu cestu D-106, kod ljekarne i na Bašaci.

 

 

Josip Portada/PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika